Koncesszionálják a lakónegyedet

Koncesszionálják a lakónegyedet
Szatmárnémeti — A városatyák csütörtökön elfogadták a 16–os lakónegyed koncesszióba adásának indoklási tanulmányáról szóló határozattervezetet, a modernizálási munkálatok tenderfüzetének elfogadását viszont elnapolták.

A csütörtöki soros tanácsülésen harmincegy napirendi pontot kellett megvitatniuk a városatyáknak. Most először a falra kivetítve, projektoron is mindenki nyomonkövethette a dokumentációt, az esetleges módosításokat is mindenki szeme láttára végezték el. Az első napirendi pont, — amely a helyi tanács alpszabályzatára vonatkozott, — megvitatásakor nagy segítségnek bizonyúlt a „technika eme vívmánya”, bár sokkal lassabban, de annál pontosabban sikerült módosítani a városatyák által javasoltakat.

Ahogyan az lenni szokott, ezen a tanácsülésen is rengeteg városrendezési terv szerepelt a napirenden. Néhányat vissza is utasított a tanács urbanisztikai bizottság, mivel a projektek hiányosak voltak, vagy nem feleltek meg az előírásoknak. Két elnapolt városendezési terv esetében kisebb botrány kerekedett a tanácstermben, ugyanis jelen voltak a tervek benyújtói, akik nemtetszésüknek adtak hangot, — mármint ami a tanácsi döntést illeti, — ekkor Albu Adrian, a tegnapi ülés elnöke, finoman jelezte, hogy amennyiben nem hajlandóak belenyugodni a döntésbe, a nem megfelelően viselkedő személyket kivezetteti a teremből. 

16–os lakónegyed

A napirendi pontok közül kettő vonatkozott a 16 lakónegyed rehabilitációjára. A lakónegyed koncesszióba adásának indoklási tanulmányáról szóló határozattervezetet elfogadták a városatyák, csak Popdan Rodica tanácsosasszony szavazott a határozattervezet ellen. Ilyés Gyula polgármester ekkor kifejtette, hogy nem csak a költségek, de a minőségi szempontjából is remek megoldás a koncesszióba adás. Ahogyan arról már olvashattak lapunk hasábjain, a negyed teljes felújítása óriási összegbe kerül. Ezeket a költségeket egy–két éven belül nem tudja vállalni az önkormányzat, ezért arra a cégre bíznák a teljes felújítást, amelyik tíz évre koncesszióba veszi a lakónegyedet, amiért évente egy meghatározott összeget kapna a várostól. A koncesszióba adásnak az egyik előnye, hogy gyakorlatilag, az önkormányzat tíz év alatt kell kifizesse a lakónegyed felújítását. A másik előnye az, hogy a cégnek érdeke, hogy jóminőségű munkát végezzen, mivel így kevesebbet kell a továbbiakban ráköltenie.

A másik 16–os lakónegyeddel kapcsolatos határozattervezetet, mely a lakónegyed munkálatainak tenderfüzetének elfogadásáról szólt, viszont elnapolták. Abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy az illetékes bizottságoknak nem volt idejük a teljes dokumentációt átnézni.