Koncertekkel zárult a várünnep

Koncertekkel zárult a várünnep
Nagyvárad – A helyi Polgármesteri Hivatal, a várgondnokság és a Városi Művelődési Ház az idén július 4-6. között szervezte meg a nagyváradi vár ünnepét. A rendezvénysorozatot koncertek zárták vasárnap este. Varkoncertek (1) 2008.07.07

Noha a zárónapon sem taposták le egymást az emberek a színpad előtt felállított kerítésnél és a csendőröknek sem kellett beavatkozniuk a fanatikus rajongók rohamainak a megfékezése végett, azért az előző két naphoz képest lényegesen többen döntöttek úgy, hogy kilátogatnak a nagyváradi várba. Nem érdemes vitát nyitni arról, hogy a kedvezőbb időjárás vagy a fellépők személye játszott-e nagyobb szerepet ebben, az azonban tény: a kora esti órákban a lacikonyhák és sörsátrak közelében felállított padoknál és asztaloknál nehezen lehetett szabad ülőhelyeket találni, s a közeli dombon is szép számban gyülekeztek a rockerek és metálosok. A gyermekek körében továbbra is nagy népszerűségnek örvendett a gumicsúszda meg a vattacukor, a felnőttek közül pedig sokan az ügyességi versenyekben próbálták ki magukat (célbalövés, poharaknak az eltalálása bizonyos távolságból, kalapáccsal mért ütésnek az ereje stb.).

Fokozodott a hangulat

A színpadon először a Statuar nevű rockbanda tagjai csaptak a húrok közé, a gyakorlatban is alátámasztva azt a kijelentést, miszerint a könnyűzenére is érvényes az a mondás, hogy öregember nem vén ember. Az 1975-ben alakult, Vivi Repciuc gitáros által vezetett formáció vasárnap esti repertoárban jónéhány olyan zeneszám felfedezhető volt, melyeket az elmúlt évtizedekben nagy sikerrel játszottak külföldön és belföldön egyaránt.

A vár idei ünnepségének zárókoncertje mintha a blues muzsika szerelmeseinek lett volna kitalálva: az utolsóként fellépő bukaresti Nightloosers zenekar ugyanis a műfaj egyik legjobb romániai képviselőjének számít. Produkciója még az addig mély apátiába süllyedt közönséget is felébresztette Csipkerózsika álmából, legalábbis a tapsok és óvációk erre engedtek következtetni. A bulizós hangulat az előadást záró tűzijáték után tovább fokozódott, az éjfél is jócskán el volt múlva, amikor a baráti társaságok tagjai hazafelé indultak.

Ciucur L. Antonius