Koncertek, bemutatók, rúdfitness a 20. szalacsi falunapon

Koncertek, bemutatók, rúdfitness a 20. szalacsi falunapon
Szalacsot elkerült szombaton az eső, így más falunapoktól eltérően ott minden tervezett programot le tudtak bonyolítani. A helyi gyerekek bemutatói mellett voltak koncertek, sőt, “bemutatkozott” a rúdfitness is.

Már számos program lezajlott a 20. szalacsi napokon (ezekről külön beszámolunk), amikor szombat délután sor került a rendezvénysorozat hivatalos megnyitójára. A hagyománynak megfelelően a faluszéli lármafánál kezdődött az ünnepség, ahol Horváth Béla polgármester köszöntötte a megjelenteket. Emlékeztetett: tavaly tette szóvá, hogy a lármafa előtti, úgynevezett Dózsa-kútból (forrásból) elapadt a víz. idén újabb “apadás” van: az ünnepségen nem fiatal lovasok tartják a magyar, a román és a községi zászlót, mert… a legények külföldre mentek dolgozni (népviseletbe öltözött, szekéren közlekedett lányok vették át a feladatot). “Sokan raboltak már e földön, ám úgy tűnik, az úgynevezett demokrácia időszaka a legveszélyesebb, a jobblét reménye, éppen ezért köszönet az itthon maradóknak”, fogalmazott a polgármester. A gondolatmenetet folytatta Szabó Zsolt tiszteletes, aki szerint pár száz éve eleink nemigen gondolták volna, hogy békeidőben is ennyire fogyhat szülőföldjén a magyar. (A borúlátást enyhítette a későbbiekben, legalábbis helyi szinten, hogy az iskolaudvaron rengeteg gyerek szaladgált, sőt, valóságos baba-mama találkozónak is szemtanúi lehettünk – szerz.megj.)

Rákóczifalvi üdvözlet

A lármafától indulva a nem messzi keresztnél is tartottak egy megállót az ünneplők, majd a falu központjában lévő világháborús emlékműnél már jelentősen nagyobb számú tömeget köszönthetett a polgármester, aki újra az itthon maradásra buzdított, míg a tiszteletes a közösség érdekében vállalt munkálkodás fontosságát hangsúlyozta. Cseke Attila képviselő örömének adott hangot, hogy ugyanazon a napon 4 helyszínen is közösségi napot tart a bihari magyarság (Szalacs mellett Élesden, Csatárban és Monospetriben), mindezt a közösségek aktív életképességének tulajdonította. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalváról is érkezett küldöttség a falunapra, a delegációt vezető Kósa Lajos polgármester, amellett, hogy átadta az otthon maradtak üdvözletét, kifejtette: minden magyar felelőssége a nemzet gyarapítása. Bíró Ingrid és Pál Anasztázia diákok szavalatai után az Örökzöld asszonykórus katonadalokat énekelt, majd koszorúk kerültek az emlékműre. Ezt követően menettáncosok tartottak bemutatót a főutcán, amit aztán megismételtek már az iskolaudvar sportpályáján is.

Kuriózum: rúdfitness

A helyi menettáncosokat a csatári Mystic Angels csoport bemutatója követte, majd helyi óvodások, iskolások programjai következtek a szülők, nagyszülők nagy örömére, Volt ebben modern- és néptánc, népi gyermekjáték, de még viccmesélés is. Ekkor már a napközbeni kánikula helyét “esőszagú szél” vette át, ám a sötét felhőkből nem eredt el az eső, nem zavarta meg a környék falunapjain eddig nem látott produkciót: rúdtáncot láttunk. Pontosabban rúdfitnesst, hiszen nem az akció- és késő esti filmekből ismert látványra kell természetesen gondolni, hanem az erotikus elemeket nélkülöző, az erőnlétre és akrobatikus elemekre összpontosító, viszonylag fiatal sportágra. Ennek a szolnoki Pole Fitness Stúdiót képviselő négy művelője (négy korosztályból) valóban lélegzetelállító dolgokat művelt egy stabil alapzatra szerelt, önmaga tengelye körül forgó rúdon, és aki azt gondolta a látvány alapján, hogy ez semmiség, az ki is próbálhatta. Hát, inkább a gyerekek kúsztak-csúsztak, de a publikumnak engedve Horváth Béla polgármester is bevállalt egy laza pördülést.

Koncertek

Az első esti koncertet az érmihályfalvi Playtime együttes (Kiss Ákos, Kiss Gergő, Balogh Levente, Czirják Roland), adta. A fiúk egyebek mellett Edda-, Republic, Tankcsapda-nótákat játszottak, de feldolgozták Wellhello Rakpart-ját, sőt, a Nem lesz szép mosoly című saját szerzemény is elhangzott. A csapatnak talán nem is volt még ilyen koncertje, hiszen ráadást ráadásra halmozhattak, koncertjüknek kimerülésük vetett véget (a közönség még bírta volna). Az ok: mintegy 50 perces késéssel érkezett meg a magyarországi X-Faktor-győztes Tóth Andi Csatárból, ahol koncertjét elmosta az eső. Kicsi lány nagy hanggal – talán így jellemezhetnénk a nagyszülei, szülei révén a Szalaccsal szomszédos Gálospetriből származó énekesnőt, hiszen képes akár Janis Joplin-i hangokat kiparancsolni torkából. Mintha csak magáról énekelte volna az LGT “Ő még csak most 14” című dalát (még ha már idősebb is), közben az első sorokból áhítattal figyelték minden mozdulatát a nála alig fiatalabb rajongói. A talán félórás koncert hiányosságának éreztük (amire talán nem is a fiatal, kevés tapasztalatú énekesnek, hanem menedzserének kellett volna figyelni), hogy nem hangzott el saját dala (bárha nincs is sok), illetve, hogy ráadást akkor is illett volna adni, ha az AC/DC Highway to Hell-jével a színpad elhagyása nélkül letudva érezte azt. Ezután nem maradt más hátra a napból, mint a szabadtéri diszkó, illetve lehetett még tombolát is vásárolni, nem csak a díjak (laptop, tablet, fényképezőgép), hanem egy másnapi, ingyenes sárkányrepülőzés reményében is.

Rencz Csaba

Címkék: ,