Koncertek a Csonkatorony tövében

A nagyszalontai Csonkatorony
A nagyszalontai Csonkatorony
Három este, három különböző stílus: az év leghosszabb nappalainak végén remek programmal várja a közönséget Nagyszalontán az Arany János Művelődési Egyesület.

A Szentivánéji Fesztivál ötlete az elmúlt évben merült fel először, amikor az Arany János Művelődési Egyesület pályázati támogatással megvásárolta a színpadot és kialakította a nézőteret a Csonkatorony kertjében. A terv mostanra teljesedett ki, immár a környezet teljes szépségében várja a közönséget. A tér kiváló lehetőséget nyújt koncertek, szabadtéri színházi előadások tartására, s erről meggyőződhet bárki, aki a hétvége estéin elsétál a múzeumig.

Zenei barangolások

Péntek este fél kilenctől a Budapestről érkező Kreatív Zenei Műhely fellépése nyitja a Szentivánéji Fesztivál koncertjeinek sorát. Az együttest már ismerheti a szalontai közönség, hiszen nem először járnak a hajdúvárosban, januárban Arany János dalai csendültek fel előadásukban. Péntek este sokszínű zenei barangolásra hívják a közönséget, melyek a világ szinte mindegyik földrészét érinteni fogják, hiszen a Kodály Zoltán által gyűjtött nagyszalontai népdalok mellett elhangzanak majd román, bolgár, albán, cseh, lengyel, tatár, votják, perui és kongói népdalok is. A karmesteri pálca Arany János kezében lesz, hiszen a tételeket – a különböző témákat – az ő versei indítják el. Szó lesz – illetve énekelnek – többek között a gyermekkorról, a barátságról, a szerelemről…

A téma ugyanaz marad másnap is, de keményebb dallam csendül majd a húrokon. A magyarországi Hardwer együttes ismert magyar rockslágereket ad elő. Edda, Bikini, P-Mobil, P-Box és még folytathatnánk a sort – aki valaha ezekre tombolt, az ne hagyja ki a nosztalgiás nyárestet a Csonkatorony tövében. A koncert szombaton este kilenckor kezdődik.

Másnap, vasárnap szintén kilenc órától népesül be a szabadtér színpad. Ezúttal a Vörös Rébék musicalballada zenéje tölti majd be a teret – más műfaj, de ugyanolyan profi előadók, remek szórakozás. A darabot budapesti színművészek, táncosok, tatai színjátszók mutatják be, Pesty-Nagy Kati rendezésében.