Koncert: Szereti Ön a romantikus zeneszerzőket?

Koncert: Szereti Ön a romantikus zeneszerzőket?
A díszlet ugyan változik, de az üzenet nem- hangsúlyozta Thurzó Zoltán zongoraművész vasárnap este a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban, az általa szervezett eseményen.

Szokás szerint az interaktív rendezvény nem csak abból állt, hogy felcsendült a kiválasztott zeneszerzők szerzeményei közül néhány, hanem Thurzó Zoltán zongoraművész érdekes információkkal szolgált róluk, ezekkel kapcsolatban, illetve az adott korszakról. Az esemény maga egy két éve kitalált sorozatba illeszkedett, mely füzérszerűen próbálja a komponisták életvitelét, és a darabjaik által közvetített üzenetet a nagyközönségnek egy kicsit jobban, alaposabban, hitelesebben bemutatni. Mivel egy hatalmas irodalomról van szó, mely zongorára íródott, ezért több zenei együttlétre kellett lebontani ezeket a tematikákat. A Szereti Ön…? az az általános kérdés, melyre a menetet moderáló szervező várja a választ az érdeklődők részéről, és próbálja velük együtt körbejárni az adott műsor összeállításában szereplő zeneszerző(ke)t és periódust. Ugyanakkor valamennyi koncert egy konklúzióval zárul, a következő pedig ezzel folyatódik.

Thurzó Zoltán szerint a generáció váltakozásával egyre jobban távolodik el az értelem a műveket illetően. A jelenkori embereknek el kell jobban magyarázni mindazt, amit hallanak, mert máskülönben az előadók azt tapasztalják, hogy megüvegesedett szemekkel találkoznak. A belső üzeneteknek ezért medert kell adni, hogy a zenével párosuló gondolat erőteljesebb hatást tudjon gyakorolni az emberi lelkekre. Emellett másik érdekessége, színfoltja ezen szériának, hogy úgymond senki sincs biztonságban, hiszen sokan eljönnek, és nem is tudják, vagy sejtik, hogy szerves részei lesznek majd a műsornak.

Bach-átirat

Legutóbb egy általános, vagyis nem egy konkrét komponistára vonatkozó kérdés fogalmazódott meg: Szereti Ön a romantikus zeneszerzőket? A zongoraművész ezt azzal indokolta: a 21. századi társadalom párhuzamos univerzumokban él. A nagy része a világnak arra fókuszál, az embereknek az egyéniségét, a saját életvitelét romba döntse, és megítélésében kell egy olyan menekülési pont, ahol újra tudunk töltekezni, és a romantikus szemléletmód egy ilyen.

Liszt-, Chopin-, R. Schumann-, E. Grieg-, John Field-, Rachmanyinov- és Muszorgszkij-szerzemények voltak a kínálatban, valamint érdekességképpen egy brazil komponista, A. Vieira, illetve Thurzó Zoltán átiratot írt a közismert Air-ről, bizonyítva ezáltal azt, hogy Bach-ot is lehet romantikusan felfogni, csak szemszög kérdése.

„Én például szeretem a romantikus zeneszerzőket. Az a helyzet, hogy általában azokat szeretem, akiknek a darabjait éppen játszom, mert ezeknek a szerzőknek a lelki világába kell beleéljem magam. A művészek többnyire szinesztéziával élnek: miközben játszanak, képet, hangokat, cselekményeket festenek alá zenével. Természetesen van miből merítkezni, ezért próbálom egy kicsit hitelesebben előadni a darabokat, természetesen utánaolvasva ezek születésének is”- nyilatkozta a zongoraművész.

Ciucur Losonczi Antonius