Koncert és kurzus a Posticumban

Teltházas előadás volt a nagyváradi Posticumban szombaton este
Teltházas előadás volt a nagyváradi Posticumban szombaton este
Teltházas kamarakoncert helyszíne volt szombat este a váradi Posticum. Elizabeth Pitcairn amerikai hegedűművész legendás hegedűjével és virtuóz előadásával kápráztatta el a közönséget.

Első alkalommal jött Váradra a művésznő, egy átfogó tehetségkutató program keretében. Mint elhangzott, körútja során többek között Prágában és Szegeden is fellép, s egy felvételi eljárást követően a hangversenyek után mesterkurzust tart a tehetséges fiataloknak. A szombati kamarakoncertre az ország több városából érkeztek fiatalok, akik a mesterkurzuson is részt vettek. Amint Nemes István programigazgató elmondta, mindehhez a Posticum is csatlakozik: júniusban koncertlehetőséget biztosít Svájcban a mesterkurzus elvégzőinek. „A zene kegyelmi pillanat, melyhez szükség van az emberire – zeneszerzőre, előadóra, hangszerre és értő közönségre. Azt hiszem, ez mind szerencsésen teljesül most” – jegyezte meg a hangverseny előtt a programigazgató.

A Vörös Stradivarius

Egy kivételes koncert következett, melynek során a közönség minden egyes előadott művet ritmikus tapssal díjazott. A hegedűművész, aki Szokody Anikó szegedi zongoraművésszel közösen lépett fel, először Mozart G-Dúr szonátáját adta elő, majd Mendelssohn F-Dúr szonátája következett. Mint elmondta, az 1838-ban íródott Mendelssohn szonátát Yehudi Menuhin fedezte fel 1950-ben, s viszonylag ritkán szokták előadni. A legendás hegedűről is szólt: Stradivarius az 1720-as években készítette, legnagyobbrészt boszniai juharfából, mely egy ritka jó hangszer alapanyag, s melyhez a későbbiekben már nem tudott hozzájutni. Kétszáz éven keresztül a hangszert elveszettnek hitték, majd Mendelssohn dédunokájához, Lillihez került, aki maga is zongoraművész volt. Elizabeth Pitcairn tizenhat éves korában, nagyapjától kapta ajándékba. A több mint kétórás kamarahangversenyen C. Frank, E. Elgar, M. Rimsky Korsakov, A. Glazunov és A. Bazzini művek hangzottak el, s végül, ráadásként a művésznő Grigoraș Dinicu Hora Staccato című művét adta elő, mely, mint mondta, kedvencei közé tartozik.
A szünetben, a Posticum előcsarnokában Bökös László nagyváradi hangszerkészítő híres hangszerek mintájára készült hegedűit tekinthették meg a jelenlévők.

Neumann Andrea