Koncert: A világ világossága

Koncert: A világ világossága
Múlt szombat délután Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Pavel utcai gyülekezeti házában a Geambaşu Izabella által felkészített és vezényelt nagyváradi kórus lépett fel.

Lassan hagyománynak számít, hogy minden év decemberében karácsonyi koncertet ad a Geambaşu Izabella által felkészített és vezényelt kórus, melyben öt különböző vallású (katolikus, református, mormon, zsidó és ortodox), illetve különböző nemzetiségű (magyar, román, zsidó, amerikai és kanadai) személyek énekelnek, és amely mindenki számára nyitott, aki szereti a zenét és szeret énekelni. A világ világossága című koncert sok érdeklődőt vonzott- megjegyzendő, hogy évről évre egyre többen vannak jelen ezen színvonalas zenei eseményen-, vendégelőadóként pedig Tóth Apollónia fuvolaművész (Nagyvárad), Bodacz-Nagy Boróka hegedűművész (Magyarország) és Clark Joseph Cressman gitárművész (Amerikai Egyesült Államok) működtek közre. Zongorán Julia DeLong játszott, míg a trianglumot, a tamburint, a csengettyűket és a száncsengőt Geambaşu Ammon kezelte.

Műsoron

A műsoron népszerű (Mennyből az Angyal; Pásztorok, pásztorok; O, ce veste minunată) és kevésbé közismert (például Orson F. Whintney-, Händel-, David Zabriskie-művek) karácsonyi dalok csendültek fel, illetve kuriózumként például egy héberül énekelt ima, egy tradicionális walesi karácsonyi dal is elhangzott. Íme néhány szerzemény a széles repertoárból: Bárdos Lajos: Karácsonyi bölcsődal; M. Leontovitch: Carol of the Bells; Gárdonyi Zoltán: Ó, te Üdvadó.

A színvonalas, emlékezetes élményt nyújtó koncert végén a jelenlevők közösen énekelték Franz Gruber Csendes éj című kompozícióját.

Ciucur Losonczi Antonius