Komolyzenei ősbemutató Váradon

Komolyzenei ősbemutató Váradon
Az Állami Filharmónia csütörtök esti koncertjének műsorán egy kortárs mű ősbemutatója is szerepel. Valentin Timaru Brácsaversenyének szólistája Máté Győző, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar szólóbrácsása lesz.

A nagyváradi Állami Filharmóniahangversenytermében csütörtök este sorra kerülő koncert szólistája Máté Győző, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólóbrácsása lesz, akinek a közreműködésével első alkalommal mutatják be Valentin Timaru kortárs zeneszerző Brácsaversenyét. A tegnap sajtótájékoztatót tartottak az intézmény székhelyén, melyen a két meghívott is részt vett. Tódor Albert igazgató elmondta, hogy igyekeznek minél több hazai, kortárs zeneszerző művét műsorra tűzni, hogy a zenekedvelő közönség ismerje meg azokat a tehetségeket, akik köztünk élnek és alkotnak. Ugyanakkor támogatják a fiatal zenei előadóművészek gyakoribb szerepeltetését is. Valentin Timaru, nagyszebeni születésű muzikológus, zeneszerző, a kolozsvári zeneakadémia professzora a sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár még csak egy napja ismeri személyesen Máté Győzőt, mégis úgy érzi, hogy rokonlélekre talált benne. Zeneszerzőként nincs annál nagyobb öröm, mint amikor a saját szerzeményt az előadóművész megfelelően mély érzésekkel tolmácsolja.

Kivételes hangszer

Máté Győző örömének adott hangot, hogy Timaru művét játszhatja. Tetszett neki a kompozíció líraisága és dallamossága, bár technikailag igen nehéz műnek számít. A szentegyházi születésű brácsaművész egyébként egy kivételes hangszeren fog játszani: egy 1614-ben készült brácsán. Kérésünkre meg is mutatta a nem mindennapi hangszert. Romeo Rîmbu karmester arra hívta fel a figyelmet, hogy a kortárs zeneszerzők művei általában nagyon nehezen játszhatóak. Minden auktor szeretne eredeti lenni, ezért innovatív hangzású, de kevésbé közérthető és élvezhető kompozíciókat alkotnak. Valentin Timaru nem esett ebbe a csapdába, hiszen műve érzelmekben gazdag, így könnyen magával ragadja a hallgatót. Az est során az ősbemutatón kívül felcsendül még George Enescu vonósokra írt intermezzoja (op.12), és két Franz Schubert mű is

Mészáros Tímea