Komoly támogatásra számíthatnak

Komoly támogatásra számíthatnak
Nagyvárad – Az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség két részletben 16 millió euró értékű támogatást nyújt a váradi vár rehabilitációjára ha jóváhagyták a benyújtott dokumentációt.

Még tavaly kezdték el az előkészületeket az európai pénzforrások felhasználására a váradi vár rehabilitációja érdekében. Dumitru Noane várgondnok közölte, hogy első lépésként nyolc épületről van szó: az A szárnyról, amelyet jelenleg az egyetem képzőművészeti kara használ, az egykori pékségről (H épület), a mellette levő G épületről, az egykori parancsnoksági épületről (I), a K ről, amely tisztiszállás volt, az L épületről, amely fogház volt, az M épületről a keleti kapunál és a P néven nyilvántartott pincéről az egykori nyárilak közelében.

16 millió euró

A kérelmet még tavaly benyújtották az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, ahol azt közölték, hogy pályázzák meg a felújítás második fejezetét is, úgyszintén 8 millió euró értékben. Tehát összesen 16 millió euróról lenne szó, ha pozitívan bírálnák el a pályázatot. Ennek az az előfeltétele, hogy még ebben az évben kérvényezzék a támogatás első fejezetét a dokumentációval együtt. Fogadják el azt, írják alá a támogatási szerződést, hogy a felújítást 2009–2011 között elvégezhessék. A restaurálás második fejezetére 2012–2015 kerülhetne sor, természetesen csak akkor ha azt is jóváhagyják.

A jóváhagyásról

Jelenleg a dokumentáción dolgoznak. Miután elkészült a dokumentáció és benyújtották azt az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, ott leellenőrzik szakmai szempontból a megvalósíthatósági tanulmányt, a menedzsmenti és műszaki terveket, és ha megfelelőnek találják őket megítélik a 8 millió eurós támogatást. Félévenként fizetnek majd, de csak a már elvégzett munka elszámolása alapján. Ezért a Polgármesteri Hivatalnak kell biztosítania az első két részletet. Arra is számítani lehet, hogy bizonyos munkálatokat nem támogatnak majd, emiatt a helyi költségvetésre is számítani kell a beruházás értékének 2–15 százalékában. Dumitru Noane elmondta még, hogy a dokumentációnak meg kell felelnie a regionális operacionális szabályzatnak. A dokumentáció a turizmus fejlesztésére épül, amely alapján biztosítják a műemlék épületek restaurálását, hogy azokat a turizmus érdekében hasznosíthassák.

Péter I. Zoltán