Kommunikálni nem elég akarni

Kommunikálni nem elég akarni
Nagyvárad- A hétvégén, szeptember 20-22. közt a püspökfürdői Perla szállóban rendezik meg a XII. MIÉRT Akadémiát, Kommunikálj! jelszóval. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Debreczeni Sándor főszervező kifejtette: abból a koncepcióból indultak ki, hogy az utóbbi időszakban bár társadalmi szempontból hasznos, kreatív és újszerű tevékenységet fejtenek ki az ifjúsági szervezetek, különböző okok- akadályoztatás vagy hozzá nem értés- miatt nem olyan szintű a kommunikációjuk, hogy az eredményeikre a maguk szűk körén kívül mások is felfigyeljenek. Az érintett fiatalok emellett nem minden esetben használnak szakszerű kommunikációs eszközöket, csatornákat, illetve gondot jelent az is, hogy az ifjúsági élet egy olyan szegmense a civil szférának, mely korosztályhoz igazított, vagyis egy-egy generáció viszonylag hamar „kiöregszik”, új csoportok jönnek, melyeket újra kell képezni. Úgy fogalmazott: rohanó világunkban a kommunikáció egyre fontosabbá válik, de ugyanakkor el is kell tudjuk adni az általunk elért eredményeket.

„Kommunikálni nem elég akarni, tudni is kell”- egészítette ki az elhangzottakat Szabó József MIÉRT-elnök. Kiemelte: az idén igyekeztek úgy ötvözni a politikát és a szakmai kérdéseket, hogy mindkettő elférjen egymás mellett. A rendezvényre 100-130 személyt várnak, tizennyolc MIÉRT-tagszervezet delegál elnökségi tagokat. Az előadások nyitottak, a legnagyobb érdeklődés várhatóan Vujity Tvrtko, a TV2 Pulitzer-emlékdíjas vezető-riporterének Pokoli és angyali történetek című műsorát fogja övezni, melynek időpontja péntek, 13-15 óra.

Hangsúlyozta: az Akadémia a második legfontosabb MIÉRT-rendezvény az EU-tábor után, s az első alkalmat kivéve eddig mindig Várad közelében bonyolították le. Az idei téma a kommunikáció, ezért a résztvevők olyan fiatalok, akik szervezeti tevékenységet fejtenek ki, a meghívott politikusokon kívül pedig médiaszakemberek fognak előadásokat tartani. Többen közülük váradi, bihari kötődésűek, illetve életük egy adott szakaszában a partiumi megyeszékhelyen éltek- Biró Rozália, Szabó Ödön, Cseke Attila, Kelemen Attila Ármin, Rácz Éva, Stanik Bence. Mások az RMDSZ csúcsvezetéséhez tartoznak, mint Kelemen Hunor, Kovács Péter, Borbély László, vagy a Szövetség európai parlamenti képviselői: Winkler Gyula és Sógor Csaba.

Program

A hivatalos megnyitót szeptember 20-án, délelőtt 11 órakor tartják. Ezt követően 11.20 órától Biró Rozália szenátor, SZKT-elnök (A kommunikációban rejlő lehetőségek), 12-től Cseke Attila parlamenti képviselő (Regionalizáció- mi is az?), 13-tól Vujity Tvrtko riporter (Pokoli és angyali történetek), 16-tól Kovács Péter RMDSZ-főtitkár (A kommunikáció sötét oldala: a negatív kampány), 16.40-től Vincze Lóránt FUEN-alelnök (Politikai lobbi- külföldi érdekérvényesítés), 17.40-től Borbély László politikai alelnök (Régiósítás és kommunikáció), majd 18.20-tól Sógor Csaba EP-képviselő (Erdélyről Európában) tartanak előadásokat. Szeptember 21-én, szombaton 10 órától Kádár Magor, a BBTE oktatója (Településmárkázás. Hogyan lehet pozicionálni egy települést?), 12-től Rácz Éva MÚRE-elnök (Nem adok több interjút), 16-tól Stanik Bence szabadúszó újságíró (Staféta a kommunikációban), 17.20-tól Kelemen Attila Ármin médiaszakember (Cannes reklámfesztiváli szemle), 18.10-től Márkus András ötletgazda (Mitől őrül meg a Facebook?) értekezik.

Szeptember 22-én, vasárnap 10 órától Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, 11.40 órától Winkler Gyula EP-képviselő (Demokrácia-deficit és kommunikáció-deficit az EU-ban), 11.40-től pedig Szabó Ödön parlamenti képviselő (Amit a politikai kommunikációról érdemes tudni) osztja meg gondolatait a jelenlevőkkel. A XII. MIÉRT Akadémia támogatója a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Bihar Megyei Tanács, a Bihar Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács és a NAMISZ.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,