Kommunikáció és régiósítás

Kommunikáció és régiósítás
Bihar megye- Szeptember 20-22. közt Püspökfürdőn zajlott a XII. MIÉRT Akadémia, Kommunikálj! címmel. Péntek délelőtt Biró Rozália RMDSZ-es szenátor és Cseke Attila képviselő tartottak előadásokat.

Az egyik püspökfürdői szálloda konferenciatermében zajlott péntek délelőtti nyitóünnepségen Szabó József MIÉRT-elnök üdvözölte a megjelenteket, kiemelve azt, hogy az elmúlt években sok olyan szakmai anyagot dolgozott ki az Akadémia, melyekből később törvénytervezet lett. Bodor László, az RMDSZ főtitkár-helyettese megjegyezte: Romániában kétfajta magyar politikai tömörülés létezik: az egyik „iszonyúan jól kommunikál, de keveset dolgozik”, a másik pedig- vagyis RMDSZ- eredményeket ér el, de nem tudja ezeket jól kommunikálni, amin változtatni kellene. Az egybegyűlteket ezután köszöntötte még Debreczeni Sándor főszervező és Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese.

Biró Rozália szenátor, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) A kommunikációban rejlő lehetőségek címmel osztotta meg gondolatait hallgatóságával. Arra hívta fel a figyelmet: rengeteg lehetőség rejlik a kommunikációban, kérdés azonban, hogy melyikünk hogyan él ezzel, járja végig a „hm…aha…oh, igen” szinteket. Kifejtette: egy felszólaló szempontjából fontos szerepe van a szemkontaktusnak, a nonverbális kommunikációnak, mert később sokat nyom latban az az érzés, amivel maradunk az előadó irányába. A kommunikáció sokrétű, lehet belső és külső. Előbbi, mely összefügg saját önbecsülésünkkel, ugyanolyan jelentős, mint az utóbbi, ugyanis kisugárzik és alátámasztja azt az első benyomást, melyre sokat alapozunk az életünk folyamán. A szenátor asszony arra is kitért: amikor beszélgetünk valakivel, nem biztos, hogy az a legjobb stratégia, ha „szóáradat lavinát” zúdítunk rá, mert ez védekezést, vagy ellenérzést válthat ki a részéről. Ugyanakkor ha valaki közéleti, illetve politikai pályára lép, tanácsos, ha akár húsz-huszonötször is elmondja azt, amit közölni akar, mert idő kell a mondanivaló eljutásához a befogadó számára, a megjegyzéshez. Szerinte ha valami fontosat akarunk közölni, akkor lassan és érthetően kell fogalmazzunk, és a nyilvános kommunikációt is tanulni kell, nincs semmi rossz a felkészülésben vagy a gyakorlásban. „Napjainkban hatékonyan és hangosan kell kommunikálni, mert a körülöttünk levő zűrzavart ezt képes áthidalni, de fontos, hogy a mondanivalónkat töltsük meg tartalommal”, nyomatékosította.

Regionalizáció

Cseke Attila parlamenti képviselő érvekkel alátámasztott előadásában arról esett szó, miért ellenzi az RMDSZ a Ponta-kormány által javasolt közigazgatási szintek bevezetését, illetve a jelenleg létező nyolc fejlesztési régió miért biztosít egyenlőtlen fejlődést bizonyos térségek, települések számára. A honatya többek közt arra hívta fel a figyelmet: az Európai Unió sem kötelezi a tagállamait arra, hogy közigazgatási régiókat alakítsanak ki, és földrajzi, vagy uniós forráslehívási szempontból sem indokolt a javasolt átszervezés. Úgy fogalmazott: az RMDSZ álláspontja, hogy előbb decentralizáció kell, de sajnos ennek ellenkezője történik. Emellett előbb több, tizenhat fejlesztési régióra volna szükség, s majd csak néhány év múlva kellene beszélni közigazgatási régiókról.

Ciucur Losonczi Antonius