Kommentár: Három betegség – I.

Kommentár: Három betegség – I.
Egy román mondás szerint, „a bűnös szája igazat szól”, és valóban megmagyarázhatatlan az a jelenség, amikor a legrövidlátóbb emberek jönnek elő a legzseniálisabbnak hangzó, de talán a legérdemtelenebb világos gondolattal.

Egy ilyen ember például Badea Mircea, egy sajtós, aki azt a híres mottót kezdte el terjeszteni, hogy „Romániában élünk, és ez az egész időnket felemészti”, egy mondatban elmondva azt, amit közel kétszáz éve megtalálunk nemcsak az irodalom, a politika gondolatmenetében, de a román közszférában is. Mert valóban, ez a kínzó reflex, hogy önmagunkat lenézve beszéljünk saját magunkról, a kezdetektől a nemzeti kultúra része volt. Mindegyik generáció, kezdve a dédszüleimmel (román kisebbségiek, 1918-tól román állampolgárok) azt adta át utódainak, ha nem is direkt, de indirekt módon, hogy valami el van romolva a társadalmunkban. A nemzeti állam történelme állandóan a román kiváltságosságról beszél, néha kiváltképpen negatív szavakkal, neurotikus kitörésekkel, amit egy gyerek történetmondásához lehetne hasonlítani, ahol kijelenti a faj tökéletességét, az ehhez fűződő filozófia tökéletességét, stb. ami igazság hiányában nagyon gyorsan kudarcba fullad. De ez a tökéletesség, bármennyire is igaz, az utóbbi időben egyre jobban eltompult. Sokan azt hiszik, hogy ez majd a nyugati világba való jobb beintegrálódást fogja jelenteni.

Kiábrándulva elfelejthetjük a dolgoknak azt az oldalát, ahonnan mi nézzük őket. Mint Románia lakói, meg vagyunk szokva a mindennapi abszurdumokkal. Ha éppenséggel kétnyelvűek vagyunk, vagy utazgatunk is a szomszédos országokba, de nem mint egy turista, akit lekötnek egy új hely szépségei, hanem kicsit jobban ismerve az ő helyzetüket, rábámulunk, de ugyanakkor kicsit meg is nyugtat minket, amikor észreveszünk egyfajta feszültséget és zűrzavart, ami számunkra nem idegen. De hogy egy, a nyugati világban lévő zűrzavarnál is nagyobbat lássunk, ahhoz nem kell utazgatnunk, csak be kell kapcsoljuk a televíziót. Azt érezhetjük, hogy azzal, hogy káoszt káoszra halmozunk, jobban integrálódunk egy nagyobb, egész világot elborító rendetlenségbe, legalábbis a történelmi események szempontjából nézve. De a visszafelé utazás ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Egy amerikai, akit az aggaszt, hogy a politikai események milyen fordulatot vettek a hazájában, a keleti blokkba utazva egy olyan világban találja magát, ahol az abszurdum egy fokkal magasabb szinten létezik. De egy magyarországi, szlovákiai, vagy lengyelországi nyaralás után egy romániai látogatás igazolja, hogy a Kelet országai közül ez egy fokkal egzotikusabban bizarrabb, mint a többi. Vajon hogyan lehetne ezt megmagyarázni?

A közelmúltban egy politikus egy történelmi szemináriummal kapcsolatos nehézségeiről panaszkodott, amit ő szervez, mivel annak ellenére hogy ez egy rendszeresen megszervezett esemény, és a célja a vitázás, a meghívottak még mindig tartanak attól, hogy nyilvánosan kifejtsék a gondolataikat merthogy ezzel nehogy ellentmondjanak az eseményen résztvevő előadóknak. Mármint az esemény alatt, mert az esemény után sok résztvevő ontja majd a mérgét különböző közösségi oldalakra, a saját házának biztonságából és kölcsönvett nevekkel. Amikor kötelességünknek éreztük, hogy utánajárjunk annak, hogy mi okozza ezt a viselkedést, a magyarázatok fejtörésnek tűntek, ön az internet kultúrájára gondolt, én a posztkommunista kultúrára. Vagyis mindketten találtunk egy-egy ágat a probléma gyökeréből. A kommunikációs kultúra legnagyobb problémája napjainkban a következtetés koncepciója, a felelősség, és a nyilvános viselkedés felelősségre vonása, de az a gyávaság, amivel azok rendelkeznek, akik félnek egy banális beszélgetéstől, de attól nem, hogy utólag gyalázzanak, csak egy nagyobb baj tünete. És ez csak egy esettanulmány.

Gabriel Miloia

Címkék: ,