Kommentár: Az Unió megnyerte a választásokat a polgármestereknek

Kommentár: Az Unió megnyerte a választásokat a polgármestereknek
Sokan csodálkoznak azon, hogy elítélt, vagy korrupciós botrányba keveredett polgármesterek garmadája nyerte meg ismét az elöljárói tisztséget a vasárnapi romániai önkormányzati választásokon, de ennek nem feltétlenül, sőt, valószínűleg nem az az oka, hogy a választópolgárok ennyire szeretnék a korrupt, gátlástalan politikusokat.

Sokkal inkább arról van szó, hogy a kampánytörvény olyan szigorú lett, hogy minden pártot megakadályozott nemcsak abban, hogy valamirevaló kampányt folytasson, hanem abban is, hogy egyáltalán kampányoljon. Ilyen körülmények között a regnáló polgármesterek kerültek kiemelten kedvező helyzetbe, hiszen a helyi közösségek az elmúlt négy év alatt mégiscsak elég gyakran találkoznak polgármesterük nevével, míg másokról alig hallanak, főleg, ha nem is követik a helyi politikát. A tisztségben lévő polgármesterek kihívói számára a kampány jelenti a megmutatkozási lehetőséget, vagyis csak jelentené, hiszen a mostani kampánytörvényben előírt szigorú szabályok nem tették lehetővé az óriásplakátok, a bannerek, a szórakoztató kampányrendezvények megszervezését, az apró ajándékosztogatás tilalmáról már nem is beszélve. Szóval a most lezajlott választási kampányban mindent lehetett csinálni, csak éppen kampányolni nem.

A hivatalban lévő polgármesterek számára egy másik aranyat érő tényező az Európai Unió volt. Míg a 2008–2012 időszakban a polgármesteri hivatalok zömében még csak tanulták az uniós források lehívási rendszerét, addig a 2012–2016 időszakban már minden polgármesteri hivatal felállította a megfelelő apparátust a nemzetközi finanszírozású pályázatok megvalósítására, így még az egyébként közepes, vagy annál is gyengébb képességű elöljárók is képesek voltak összehozni az elmúlt négy évben egy-egy útaszfaltozást, sportcsarnoképítést, vagy éppen főtérfelújítást európai uniós forrásokból.

Mondhatni akár, hogy lényegében az Európai Unió nyerte meg a választásokat a hivatalban lévő polgármestereknek, hiszen a választók zöme nem követi a napi politikai híreket, eseményeket, ezért nem tudják, de lehet, hogy nem is érdekli őket az, hogy mikor kit állított elő a Korrupcióellenes Ügyészség, de azt akkor is észreveszik, ha nem érdeklődnek a közügyek iránt, hogy megújult a település főtere, felújítottak néhány épületet, utakat aszfaltoztak, stb. és logikus, hogy mindezeket a pozitív változásokat a polgármester nevéhez kötik.

Lévén hogy Románia és az ország települései az európai szinthez viszonyítva minden szempontból rendkívül alacsony szinten álltak évtizedeken át, így az elmúlt években nem volt annyira nehéz az Európai Unió pénzén olyan fejlesztéseket megvalósítani, melyek hatására a választópolgárokban érthető módon az a benyomás támadt, hogy településeink komoly fejlődésnek indultak. Az tudvalevő, hogy könnyebb felfejleszteni azt, ami elmaradott, mint még magasabb szintre fejleszteni azt, ami amúgy is fejlett, és ez az axióma szintén a hivatalban lévő romániai polgármestereknek kedvezett, mert a fejlesztések nagyon pozitív hatást keltettek az ezekre már évtizedek óta váró lakosokban. Nagyon ideális konjunktúrának bizonyult tehát a 2012–2016-os időszak a hivatalban lévő polgármesterek számára, akik politikailag, anyagilag is kiaknázták ezt a helyzetet. Utóbbi tekintetben úgy, hogy az önkormányzatokhoz befolyó összegeket kedvükre dézsmálhatták, mert a választópolgárok – mint ahogy ezt a vasárnapi választások eredménye jelzi – nem törődnek ezzel mindaddig, amíg a polgármester nyújt valamit számukra is, a Korrupcióellenes Ügyészséget pedig a vasárnap elnyert legitimitásukkal fogják leszerelni az újraválasztott polgármesterek. Úgy tűnik ugyanis, hogy Romániában a demokrácia arra is alkalmas, hogy a jogállamiságot is felülírja.

Pap István