Költségvetési törvény: pénzt kaptak az önkormányzatok

A módosított törvény a megyei tanácsok szerepét is rögzíti a forráselosztásban. Illusztráció
A módosított törvény a megyei tanácsok szerepét is rögzíti a forráselosztásban. Illusztráció
Portálunkon is olvashattak arról, hogyan változtatott a Ponta-kormány a költségvetési törvényen, kiegészítő forrásokat adván az önkormányzatoknak, és visszatérve ahhoz a rendszerhez, amely a megyei tanácsok szerepét is rögzíti a forráselosztásban.

A Bihar megyei RMDSZ Sajtóirodája tegnap közleményben tájékoztatott a konkrét összegekkel kapcsolatos fejleményekről. Eszerint a megyei tanács még nem döntött, most zajlik az igények begyűjtése. A törvény előírja, hogy az adósságok és az EU-s források előnyt élveznek a támogatásnál – idézte a közlemény Szabó Ödönt, a megyei RMDSZ ügyvezető elnökét. A források 80 százalékáról már megkapták az értesítést a települések. Ezeket egy képlet alapján osztották el a közpénzügyi igazgatóságon, így a lakosság száma, a befolyt helyi adók, a település beltelke és más kritériumok alapján szabták meg a juttatandó összegeket. Valamennyi pénzt mindenki kapott, de nagyok az eltérések. Ezer lejes támogatástól négyszáz ezer lejig terjed a skála. A legtöbbet, a már említett maximális összeghatárt elérő támogatást Székelyhíd városa kapta. Nagyszalonta 125 ezer lejben részesül, míg a falvak közül Csatár, Kereki, Vedresábrány, Félegyháza, Szalárd, Tarcsa, Szőllős, Bogyoszló százezer lej körüli összegeket használhat fel az év utolsó hónapjaiban. A községek közül Diószeg 266 ezer lejt kap, Vámosláz, Körtvélyes, Alsólugas, Semjén, Tóti 150 és 200 ezer lej közötti keretekkel gazdálkodhat. A többi település a már jelzett összegeknél kisebb forrásokhoz jutott – tudatta Szabó Ödön.

Iktatni az igényeket

Azzal kapcsolatosan, hogy mikorra várható, hogy a megyei tanács meghozza döntését az ő kompetenciájába tartozó forrásokról, Szabó Ödön elmondta, hogy két forrásról is beszélünk: az egyik az áfából a költségvetés-kiegészítés, illetve ezen forrásoknak a 20 százaléka, a másik összeg a megyei és községi utak felújítására, javítására, kiépítésére van, ez megyei szinten egy komolyabb összeg. „A megyei tanács nyilván a meglévő EU-s forrásokat próbálja kielégíteni, melynek kedvezményezettjei vagyunk, a Margitta-Tasnád útvonal megépítésére előre megvan a pénz, azonban még így is jelentősebb források maradhatnak községi utakra. Ez a testületben kerül majd egyeztetés után kiosztásra” – idézte Szabó Ödönt a közlemény, aki elmondta azt is: „Tény, hogy ebben a hónapban ezen határozatok meg fognak születni, ezért fontos, hogy az önkormányzatok igényeit minél hamarabb iktassák.” A parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra is: pénzügyminisztériumi szakértő szerint a 47-es sürgősségi kormányrendelet 51-es cikkelyének 8-as bekezdése állítólag azt rögzíti, hogy amennyiben a kiosztott támogatást nem sikerül ebben az évben felhasználni, úgy az nem kerül vissza az év végén a bukaresti központi kasszába, hanem az önkormányzatok felhasználhatják azt a 2016-os esztendőben. Azonban Szabó Ödön véleménye szerint az ideális az volna, ha ez az év már úgy zárulna, hogy ezeket a beruházásokat befejezik, mert sajnos volt már rá példa, hogy a törvényekkel szemben mégis zárolták az önkormányzatok ilyen jellegű összegeit.