Költségvetési pénz a magyar egyházaknak

Huszár István nagyváradi alpolgármester
Huszár István nagyváradi alpolgármester
Évértékelő sajtótájékoztatót tartott Huszár István váradi alpolgármester, és az idei terveit is ismertette. Azt szeretné, ha több pénz jutna a kultúrára, valamint a magyar tannyelvű tanintézmények fejlesztésére és az anyanyelvi szakoktatás megerősítésére.

Visszatekintőjében Huszár István felidézte, hogy tavaly februárban a 2015/98. számú tanácsi határozattal választották meg Nagyvárad alpolgármesterének, és február 23-án volt az első munkanapja. Talán amiatt, mert nagycsaládos, mélyen megérintette, hogy a szociális ügyek nem úgy működtek, ahogy kellenek, ezért változtatni akart azon, hogy addig „három sebesség létezett e területen az önkormányzatnál: a lassú, a nagyon lassú és a helyben állás”. Jelenlétével igyekezett új színfoltot vinni az ifjúsággal, a szakoktatással és a sporttal kapcsolatos ügyekben, a kulturális bizottság tagjaként pedig hozzájárult ahhoz, hogy megreformálódjanak, -újuljanak különböző események. Az ő jóváhagyása is kellett például ahhoz, hogy a Szent László Napokat a várban lehessen megszervezni, és később is támogatta, hogy a középkori erődítmény helyet biztosítson olyan nagyobb szabású rendezvényeknek, mint a Nagyváradi Ősz-fesztivál és a karácsonyi vásár. „Ha a korszerűsített ingatlanokat, tereket nem lakjuk be, töltjük be élettel, ezek csupán betondarabok vagy kőhalmok maradnak”- nyomatékosította.
A sportra is különös figyelmet fordított, olyan rangos események lebonyolításában nyújtott segítséget, mint az ifjúsági úszó Balkán-bajnokság, a női kosárlabda EB, vagy az U19-es labdarúgó EB. A Bihar FC-vel kapcsolatban megjegyezte: várható volt a megszűnése, az önkormányzat pedig mindent megtett, amit lehetett: új székházat biztosított volna, de a klub visszautasította, és azt is felajánlották, hogy a meccsek idején ingyen használják a pályát. Hozzátette: reméli, hogy a gyermek-, illetve ifjúsági képzés megmentődik, mert a váradi labdarúgásnak olyan múltja van, amire lehet jövőt építeni. Ezzel kapcsolatos hír, hogy mivel a stadiont minősítette az UEFA, és felvette az adatbázisába, esély van rá, hogy az idén házigazdája legyen egy Románia és Franciaország közötti barátságos női labdarúgó mérkőzésnek. Az elöljáró emellett reményének adott hangot, hogy a sportiskola telkén idén sikerül megépíteni az oktatói tanmedencét. Megemlítette azt is: folyamatos a kapcsolattartás a Román Úszószövetséggel, melynek eredményeképpen 2016-ban két regionális és egy országos úszóbajnokság, valamint két országos műugró bajnokság kerül megszervezésre Váradon.

Tanintézetek támogatása

Anyakönyvvezetői minőségében 98 ifjú párt adott össze magyar nyelven, és annak köszönhetően, hogy ismét RMDSZ-es alpolgármestere lett a városnak, megszűnt az a gyakorlat, hogy a városházán inkább lebeszélték a házasulandókat arról, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. Százhárom, aranylakodalmát ünneplő párt is köszöntött, akiknek a 40 százaléka magyar volt. Felfrissítette a kapcsolatokat az anyaországi városokkal, és újakat is létrehozott.
Huszár István külön aláhúzta, hogy kiemelt fontosságúnak tartja a magyar tannyelvű tanintézmények fejlődését, az anyanyelven történő szakoktatás megerősítését. Kiváló viszonyt ápol a magyar történelmi egyházak képviselőivel is- ezzel kapcsolatos hír, hogy az első évharmadban költségvetési pénzekre számíthatnak-, és a civil szervezetekre is odafigyel. Hangsúlyozta: valamennyi váradi magyar érdekeit képviseli, és azt szeretné, ha az életszínvonal folyamatos emelkedése mellett az önkormányzati választásokon a lehető legjobb eredményt érje el az RMDSZ, mert amíg nem volt magyar alpolgármestere a városnak, illetve gyengébb volt az érdekképviselet, és ez nyomot hagyott maga után.

Ciucur Losonczi Antonius