Költséges lesz a vár fenntartása

Költséges lesz a vár fenntartása
Elkezdődött a nagyváradi vár felújításának második szakasza, melynek keretében a vár B, C, D, és E épületeit rehabilitálják. A felújítás után rendkívül költséges lesz a vár fenntartása, ezért gazdaságossá kell tenni a létesítményt, mondta a a várfelújítás második szakaszának meghirdetésekor Ilie Bolojan polgármester.

 

A nagyváradi városházán tartott szerdai sajtótájékoztatón ismertették a nagyváradi vár felújítására vonatkozó legfontosabb adatokat. Dumitru Sim az önkormányzat turisztikai és kulturális irodájának vezetője, egyben a felújítási munkálat koordinátora elmondta: az 51 millió lej összértékű beruházás kivitelezője a Constructorul Salard, a Korintosz és a Lodzsa cégek lesznek, amelyek a vár A, B, C, D, és E épületét kell felújítsák 2015 júniusáig. Mivel az eredeti elképzelések szerint már 2012 márciusától el kellett volna kezdeni a második etap munkálatait, így most már csak 24 hónap áll a kivitelező rendelkezésére. A második szakaszban összesen 11829 négyzetméternyi hasznos területet újítanak fel. Ezekben az épületekben kap majd helyet a vármúzeum, egy virtuális könyvtár és médiatár, egy vallási tanulmányi központ, egy galéria, egy házasságkötő terem, egy kulturális és művészeti kiválósági központ, egy konferenciaterem. Sim közölte azt is, hogy az 51 millió lejes projektből 40 millió lej a vissza nem térítendő támogatás, 9.730 ezer lej az áfa, az önkormányzat önrésze 3.539.897 lej. A felújítás során a 1.094 méternyi külső, és 1.109 méternyi belső vízhálózatot, valamint 360 méter hosszú külső és 1.445 méternyi belső csatornarendszert építenek ki. Emellett az elektromos vezetékeket is lefektetik. Ugyanennek a projektnek a keretében építik meg a vár nyugati kapujához vezető gyalogoshidat, és egy parkolót az ortodox katedrális mögött, mely 1.662 négyzetméteren fog elterülni.

Asylum Artorum

Dumitru Sim elmondta azt is, hogy a munkálatok kivitelezésére kiírt versenytárgyalásra négy pályázat érkezett, amelyek közül három nem felelt meg a kiírás támasztotta elvárásoknak, így a Constructorul Salard, a Korintosz és a Lodzsa cégek közös pályázatát hirdették ki győztesnek. A három cég közös pályázatában 27.269.159 lejért (áfa nélkül) vállalta fel a munkát. Pafka Ernő a felújítási terveket készítő cég nevében elmondta, hogy a második szakasz legnehezebb részét az épületek külső felújítása fogja képezni, hiszen gyorsan végezni kell ezzel a munkálattal annak érdekében, hogy a következő télen már hőszigetelve legyen az épületek belseje. Ugyancsak a nehezebb munkálatok közé fog tartozni az E. épület felújítása, melynek egy része beomlott azok után, hogy a 70-es, 80-as években nem rendeltetésének megfelelően, hanem zöldségraktárként használták az épületet. Sim hozzátette, hogy az A. épületben kap majd helyet az ún. Asylum Artorum, ami fiatal művészeknek szolgál majd otthonául, akik a lakhatásért cserébe valamilyen művészi tevékenységet kell majd kifejtsenek a várban.

Kész tényként kezelve

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy 2025-ig a várfalat is fel kell újítani, mert a mostani felújítási projektekben nincs belefoglalva a várfal felújítására vonatkozó munkálat. „Jó lenne erre is uniós finanszírozást találni, de ha ez nem sikerül, akkor a helyi és a megyei tanácstól kellene forrásokat elkülöníteni erre, és részletekben felújítani a várfalat” – fogalmazott Bolojan. Az újságíróknak arra a kérdésére, hogy mi lesz a külső sáncfalakkal, amelyeknek egy része leomlott a rájuk épített ingatlanok miatt, Bolojan azt mondta, hogy egy másik projektet kell kiírni erre a beruházásra, és a sáncfalra épített ingatlanok tulajdonosait pedig kötelezni kell arra, hogy néhány méterrel arrébb tolják ingatlanaikat. A polgármester kifejtette, hogy a felújított várban rendkívül sok kiaknázandó terület lesz, amit költséges lesz fenntartani, ezért olyan funkciókat kell találni a várépületeknek, amelyek pénzt termelnek. Ebből kifolyólag figyelembe veszik annak lehetőségét, hogy az épületek földszintjein éttermek, kávézók, és más hasonló jellegű magánvállalkozások kapjanak majd helyet. Az újságírók érdeklődésére válaszolva Bolojan utalt arra, hogy a Körösvidéki Múzeum is a várban fog helyet kapni, éppen abból a megfontolásból, hogy gazdaságossá tegyék a létesítményt. Hangsúlyozta azt is, hogy ha a barokk palotában a múzeum 5500 négyzetméternyi területen elfért, akkor a várban is elfog férni, ahol több mint tízezer négyzetméternyi hasznos felülettel rendelkeznek az épületek. Kiemelte továbbá, hogy a múzeumot nagyon költséges lenne fenntartani az egykori hadapródiskolában, ezért jobban megéri majd többletköltségeket fordítani arra, hogy a várban alakítsanak ki megfelelő körülményeket a Körösvidéki Múzeumnak. Mint mondta, a városi strand felújítását is azért állították le, mert ha nem változtatnának a felújítási koncepción, akkor a felújítás után a város évi egymillió euróval kellene majd támogassa a létesítmény működtetését, márpedig ennyi pénze nem lesz a városnak. Arra a kérdésre, hogy nem kellenek-e különböző engedélyek a minisztériumtól ahhoz, hogy a múzeumot máshova, és ne az eredetileg tervezett helyszínre költöztessék, Ilie Bolojan azt válaszolta, hogy a megyei tanács fog dönteni arról, hogy hova költöztetik a Körösvidéki Múzeumot, a különböző engedélyek megszerzése nem jelent majd akadályt.

Pap István