ERDON Helyi hírek

2008.11.16. 15:17

Korszerű szemklinikát avattak

<p>Nagyvárad - Szombat délelőtt felavatták az egykori járványkórház helyén létesített korszerű szemklinikát. Az épületre és a benne dolgozók munkájára Tempfli József megyés püspök kérte Isten áldását.</p>

Az egykori járványkórház helyén, a római-katolikus püspökség tulajdonát képező ingatlanban megnyílt korszerű szemklinika négy év munkájának az eredménye. Dr. Kalmár László igazgató elmondása szerint a  Segítő Jobb Alapítványon  keresztül működtetett intézmény a legjobb és legbiztonságosabb szemészeti ellátást kivánja nyújtani a Nagyváradról, a régióból, illetve az egész országból érkező betegek számára. A felszereltség és a szakember gárda összetétele alapján nyugodtan elmondható, hogy a lehető leggyorsabban biztosítja a pácienseknek mindazokat az új technikai és orvostudományi szolgáltatásokat, amelyek eddig nehezen voltak elérhetőek. A klinika tulajdonképpen két részre van osztva: a legmodernebb műszerekkel felszerelt ambulancián különböző vizsgálatok segítségével diagnosztikálják a betegséget és megállapítják a legmegfelelőbb ellátási módot, a szemészeti műtőkben pedig széleskörű nemzetközi tapasztalatokon nyugvó egynapos sebészeti beavatkozások zajlanak. Előkészület alatt van egy szaruhártya- banknak a létesítése és a refraktív lézersebészetnek az alkalmazása, ugyanakkor pedig tárgyalások folynak az Országos Egészségügyi Pénztárral az esetleges finanszírozásról

Dr. Kalmár László igazgató külön köszönetet mondott a római- katolikus püspökségnek, személy szerint Tempfli József megyés püspöknek és Fodor József vikáriusnak, amiért a szemklinika működtetésével és a betegek gyógyításával a Segítő Jobb Alapítványnak lehetősége nyílik arra, hogy részt vállaljon az egyház humanitárius küldetéséből. Kiemelte: a szemklinika létrehozásának az alapmotívuma a szaruhártya átültetéshez szükséges romániai cornea-banknak a létesítése volt. "Ebben az intézményben a szaruhártya transzplantációknak a lehetőségei technikailag adottak, meg vannak az orvoskollegák képességeiben azok az alapok, hogy akár a holnapi naptól kezdve bonyolíthassuk ezeket", fogalmazott. Ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy a gyógyító munka gyakorlása szempontjából fontosak a műszerek, az emberek és a tudás, s kell még valami humánus küldetés, elhivatás is, amihez áldás szükséges. Ebben Tempfli atya segítségét kérte, hogy szavaival, illetve az intézmény megáldásával és felszentelésével még ünnepélyesebbé és gyümölcsőbbé tegye a köztük levő hivatalos együttműködést.

Nem öncélból

Az áldást megelőzően a megyés püspök egy latin közmondást idézett, mely szerint ha összetartunk, mindent elérhetünk, de ha széthúzunk, akkor tönkremegyünk. Arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos mennyire az embereket elválasztó falaknak a ledöntése, mert Isten mindenkinek egyforma emberi méltóságot adott. Kiemelte: a szemklinikának a megnyitása arra szolgál bizonyítékul, hogy az egyház nem öncélból igényli vissza az egykor elkobzott ingatlanjait, hanem, hogy azokat a közösség szempontjából hasznossá tegye. A katolikus szertartást követően dr. Mózes Árpád nyugalmazott evangélikus egyházfő és Csűry István református helyettes püspök is áldást mondott.

A szemklinika megnyítását a jelenlevő Székely Ervin egészségügyi államtitkár és dr. Ritli László, a Bihar Megyei Egészségügyi Hatóság ügyvezető igazgatója is értékelte. Az intézmény november 17-től várja a rászorultakat, hétfőtől- szombatig mindennap reggel 8 órától.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!