Költözik a bíróság és a törvényszék

Költözik a bíróság és a törvényszék
Bár eredetileg a Nagyváradi Bíróság, valamint a Bihar megyei Törvényszék munkatársai úgy döntöttek, hogy nem fognak elköltözni az Igazságügyi Palota felújítása alatt, végül kiderült, hogy mégis kénytelenek ideiglenes székhelyet találni. „Még gondolkodni sem tudtunk. Szinte csak a munkások déli szünete alatt volt egy kis csend” – mondta Cristian Monenci bíró, egyike azon keveseknek, akik már a legelején a költözés mellett foglaltak állást.

A költözéshez viszont az Igazságügyi Minisztérium engedélyére volt szükség, ezt követően kezdhették el a bérbevételi eljárást. Végül egyetlen ajánlatot kaptak, a Páli Szent Vince Irgalmas Nővéreinek Közösségétől, mely a Városháza utcai volt egészségügyi líceum, valamint a Traian Lalescu utcai volt kisegítő iskola épületének tulajdonosa. A szerződést meg is kötötték, a bérleti díj havonta mintegy 7200 euró lesz. A költözés nyáron zajlik majd, szeptember elsejétől a bíróság a Városháza, a törvényszék pedig a Traian Lalescu utcai épületben fog működni.

Viszont az, hogy mindhárom intézmény (az Ítélőtábla is, mely már korábban elköltözött ) három külön épületben működik, bonyodalmakat okozhat az ügyvédeknek; így az a megoldás született, hogy a három intézményben eltérő időpontokban történjenek a tárgyalások: a bíróságon nyolctól, az törvényszéken tíztől, az Ítélőtáblánál pedig tizenkét órától.