Költő a teljesség felé

Akt.:
Költő a teljesség felé
Weöres Sándor életére és munkásságára emlékeztek augusztus 27-én a váradi Kiss Stúdió Színházban. A verses-zenés irodalmi est meghívottja Molnár Judit magyartanár, közíró volt.

Költő a teljesség felé címmel szerveztek irodalmi estet a Kiss Stúdió Színházban augusztus 27-én, amelyen Weöres Sándor munkásságát elevenítette fel Molnár Judit magyartanár, közíró, Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos színművészek közreműködésében. Az immár rendszeressé váló irodalmi estek keretében legutóbb Dzsida Jenőre emlékeztek meg, míg szerdán a magyar irodalom egy másik meghatározó alakjára Weöres Sándorra (1913-1989). „Weöres Sándor a XX. Századi magyar irodalomnak nagyon sajátos egyénisége. Jelképesen mondva mindkét kezével kapaszkodik az őt megelőző generációhoz (Babits Mihály, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula), illetve kortársaihoz (Dsida Jenő, Határ Győző). A költő elődkhöz és kortársaihoz való kötődése munkásságán is észrevehető” – mondta el Molnár Judit, majd hozzátette, hogy a költő sokban hasonlít például Dsida Jenőhöz, többek között mélységes sajátos Istenhite miatt. Babits, Dsida és Weöres Sándor költészete az isteni élményt nagyon egyénileg de egymáshoz hasonlóan megélő vonulata.

Versek

Hogy ki hogyan mondta el mondanivalóját, hogy a cenzúra ne köthessen bele, az egyénileg változott. Weöres Sándor egy sajátos álarcot választ: a játékosságot. A költő gyermekversekben, mesejátékokban közölte nem csak a gyermekeknek szóló üzenetét. A költészet mellett fontos megemlíteni fordítói tevékenységét is. Több nyelvből fordított verseket, többek között közvetítő nyelv segítségével kínaiból is. Az irodalmi est során elhangzott több Weöres Sándor vers, többek között a Majomország, Tíz lépcső, Találkozás egy teljes emberrel, Tíz erkély és a költő több megzenésített verse is.

Nagy Noémi