Költészet-napi Versbeszállás

Költészet-napi Versbeszállás
Nagyvárad- A Költészet Napja alkalmából április 11-én, szerda este 8-9 óra között élő tárlatot szerveznek a Moszkva kávézóban. Hét különböző helyen hét váradi költő verseit olvassa fel a színház hét színművésze.

A részletekről a szervezők kedd délben tartottak sajtótájékoztatót. Delorean Gyula városi tanácsos, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet: Magyarországon 1964 óta ünneplik A Magyar Költészet Napját, József Attila születésnapjára emlékezve. Megjegyezte: utánaolvasva a történéseknek feltűnt neki, hogy érdekes egybeesésként éppen ezen a napon született Márai Sándor is. „Az a véleményünk, hogy Váradon sokkal nagyobb hangot kell adni ennek az ünnepnek, mint eddig”, közölte, majd hozzátette: az előzmények közé tartozik, hogy Kecse Gabriella magyartanárnő, a Szacsvay Imre Általános Iskola jelenlegi aligazgatónője több éven keresztül szavalóversenyt rendezett gyermekeknek az RMDSZ várad-olaszi körzetének képviseletében, azonban idén április 11-e a vakációs hétre esik, ezért ezt a megmérettetést április 26-ra halasztották.

Házigazdai minőségében Mostis Gergő elmondta: Szabó K. István, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója kereste meg őt azzal a gondolattal, hogy alternatív helyszínen kellene megünnepelni a költészet napját. Örömmel tett eleget a kérésnek, mivel minden olyan kezdeményezés mellé állnak, mely értéket és harmóniát közvetít. Úgy fogalmazott: azt szeretnék elérni, hogy a Moszkva túlmutasson egy egyszerű kereskedelmi egységen és a hangulatából, illetve jellegéből fakadóan is a fiatalokat megcélzó kulturális központ legyen. Sőt, mivel úgy érzik, hogy a városban hiánya van a magas kultúrának, saját határaikat átlépve egyéb, nagyobb szabású programokat is rendeznek, jó példa erre Palya Bea koncertje április 20-án a filharmóniában.

Egyórás performansz

Szabó K. István kifejtette: tulajdonképpen Kinde Annamária és Szűcs László költők javasolták neki, hogy ki kellene találni valamit a költészet napjára. Hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a rendezvény hátterében civil kezdeményezés áll, mellyel különböző érdeklődésű embereket mozgatnak meg. A színművészekben partnereket találtak az ötlet megvalósítására, és ugyanakkor egy rendhagyó, inspiráló teret kerestek a gyakorlatba ültetés érdekében. A választás a Moszkva kávézóra esett, az egyórás, díjmentesen látogatható Versbeszállás elnevezésű performansz programját pedig úgy állították össze, hogy a szórakozóhely hét különböző részén, párosan elszigetelve hét színművész hét váradi költő verseit fogja felolvasni egy időben úgy, hogy tizenöt perc elteltével elölről kezdődnek a felolvasások. Ugyanakkor természetesen József Attila alakját is megidézik majd a létesítmény nagyszínpadán, egy másik teremben, ahol a versmondásokon kívül vetítés is lesz. Az érdeklődők térképet kapnak, hogy el tudjanak igazodni a kultúrkocsmában, magukkal hozhatják a jelenlevő költők köteteit, hogy dedikáltassák ezeket, 21 óra után pedig kötetlen beszélgetések alakulhatnak ki. A meghívott költők Lipcsei Márta, Kinde Annamária, Zudor János, Gittai István, Goron Sándor, Molnár Zsolt és Szűcs László, a színművészek pedig Ababi Csilla, Pál Hunor, Pitz Melinda, Kardos M. Róbert, Hunyadi István, Kocsis Gyula, Varga Balázs, Csatlós Lóránt és Szotyori József.

Ciucur Losonczi Antonius