„Kolozsváron újra jó magyarnak lenni” – Hivatalosan is megnyitották a Kolozsvári Magyar Napokat

A Magyar Opera majdnem teljes egészében megtelt az első alkalommal rendezett Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyes megnyitóján.

Az est házigazdája, Vadas László kolozsvári születésű színházi rendező köszöntése után a rendezvénysorozat kezdeményezője, Gergely Balázs üdvözölte a jelenlevőket. Az EMNT közép-erdélyi régióelnöke a rendezvény célkitűzésének a közösből nyert “köz”-t nevezte meg: “Rövidített, kicsiny szócska, amelyre annyi minden épül.” A főszervező kiemelte, hogy Kolozsvár “köz-ponti” jellegére is rámutat a rendezvény.

A társ-főszervező RMDSZ-t László Attila alpolgármester képviselte, majd az országos szintű képviselet jegyében Markó Béla RMDSZ elnök, kormányfő-helyettes szólalt fel. “Kolozsvár többnyelvű város és minden nyelven sokat jelent” – mondta a szövetségi elnök.

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az EMNT elnöke beszéde során többször is figyelmeztette a város magyarságát a teljes asszimiláció veszélyére: “A Gyalutól Nemeszsukig érő kolozsvári metropolisz a helyi magyarság olvasztótégelyévé válhat”. Az EP alelnöke szerint a Kolozsvári Magyar Napok nem változtatják meg a sivár valóságot, de reményét fejezte ki, hogy a rendezvény azt üzeni az ünneplőknek: „Kolozsváron újra jó magyarnak lenni”.

Németh Zsolt, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára szerint ez az este valami új reggele. Szőcs Géza, az anyaország kultúráért felelős államtitkára szerint az esemény lényege “elmagyarázni Kolozsvár-Napocát, elmagyarázni a Kolozsvár-napokat.”

A gálaesten felszólalt Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja és Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke is.

Az ünnepélyes megnyitót a Háromszék Táncegyüttes Böjttől böjtig című előadása zárta.