Kolozsváron tanácskozott Ritli László egészségügyi miniszter az Onkológiai Intézet szakembereivel

A kolozsvári találkozó része annak a konzultációsorozatnak, amelyet Ritli László szaktárcavezető az ország onkológus szakembereivel folytat.

A kolozsvári „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Onkológiai Intézet dolgozói a miniszterrel közösen próbáltak megoldásokat kidolgozni olyan esetekre, ha gyógyszerkrízis állna elő és a rákos megbetegedésben szenvedő páciensek számára nem lenne biztosított a gyógyszeres kezelés. A kolozsvári szakemberek jelezték, hogy a közelmúltban előállott morfium- tablettahiány nem érintette közvetlenül az intézetet, ugyanis rendelkeztek elegendő tartalékkal.

 

 

 

Ritli László elmondta, hogy azon orvosságok esetében, amelynek beszerzése problémát jelenthet, az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosító Pénztár Románia kormányával közösen kidolgoznak egy külön stratégiát annak érdekében, hogy a gyógyszerellátás folyamatos legyen és ne legyenek fennnakadások abban az esetben sem, ha ténylegesen bekövetkezik valamely gyógyszergyártó vállalat kivonulása a romániai piacról.

 

 

 

A szaktárcavezető felhívta a figyelemet, hogy mihamarabb ki kell dolgozni az egészségügyi alapcsomag módosítását, ehhez pedig az első lépés az ártámogatott gyógyszerek listájának megváltoztatása olyan formában, hogy a piacon megtalálható termékek folyamatosan eljuthassanak a rászorulókhoz. Az ártámogatott lista módosítása nem azt jelenti, hogy megvonnak a páciensektől bizonyos készítményeket, viszont egyes drága gyógyszerek és kezelési módozatok esetében szabályozni kell azt, hogy csak a feltétlenül rászorulók részesülhessenek ezekben.

 

 

 

„Március végéig el kell készítenünk azt a jelentést, amelynek alapján véghezvihetőek a szükságes változtatások. Egyensúlyt kell teremtenünk a bevételek és a kiadások között azért, hogy a rendszer adósságai ne halmozódjanak fel túlzottan”- mondta Ritli László egészségügyi miniszter.