Kolozsváron mutatkozik be a Pannon Bormíves Céh!

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Közel száz borral igyekeznek levenni a lábukról kolozsvári, erdélyi, romániai borbarátokat, kereskedőket, gasztronómiai szakértőket a Magyarország legjobb családi pincészeteit tömörítő Pannon Bormíves Céh tagjai június 16-i bemutatkozásukon.

A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben tíz nagy presztízsű, értékteremtő családi pincészet alapította. Akkori vezérelveik máig érvényesek: fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok készítését és népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása iránt. Lényeges vonásuk az önkorlátozó rendszabályok önkéntes vállalása és az etikus magatartással együtt járó szabad betekintés pincéjükbe, egész szakmai munkájukba, a szőlőtelepítéstől a bor készítéséig.

A Pannon Bormíves Céh szinte az egész országból képviseli az értékteremtő családi pincészeteket, amelyek stabil pillérei a kicsi, de mégis erős magyar borkultúrának.

A Céheseknek életformája a gazdálkodás, itt képzelik el gyermekeik, munkatársaik és azok utódainak az életét is. Magyar borvidékekben, közösségben gondolkoznak, ahol jó élni és odalátogatni, mert az embereknek jövőképük van, derűsek, vezető elvük a szeretet, büszkék elődeikre, van egészséges magyarságtudatuk. Önként vállalt szolgálatot teljesítenek, őrzik a kölcsönbe kapott földterületeket és beteljesítik azok küldetését, megteremtve ezáltal a borvidékek és a magyar bor imázsát.

A hajdani iparos céhek mintájára, ahova „csak jó hírű mester, kereskedő kerülhetett, aki a szakmájában való jártasságát megfelelő mestermunkával bizonyította”, a Pannon Bormíves Céh tagjainak sorába kerülést is évtizedes kimagasló szakmai munkával lehet kiérdemelni. A tagság megtisztelő, de a vele járó következetesség is vonzónak bizonyul, hiszen a Céh ma már több mint harminc tagot számlál, akik magas minőségű tevékenységét számos hazai és külföldi díj bizonyítja. Ma a magyar borászat legrangosabb elismerése az 1991-ben alapított Év Borásza, majd 1996-tól az Év Bortermelője díj. Ezt a díjat alig néhány kivétellel a Céh tagjai nyerték el. A Céh tagjai közül többen magas állami kitüntetésben részesültek.

A Pannon Bormíves Céh tagjai évente egy nagy ünnepi találkozást szerveznek a magyar bor jelenlegi és leendő barátaival. Büszkeségre okot adó elismerés Kolozsvár számára, hogy ennek a találkozónak idén a Szamos-parti város ad helyet!!!

Eddig a következő borászok jelezték részvételüket: Árvay János (Tokaj), Bock József (Villány), Bolyki János (Eger), Bott Frigyes (Muzsla, Felvidék), Debreczeni Mónika (Villány), Dúzsi Tamás (Szekszárd), Font Gábor (Kunság), Gere Attila (Villány), Gere Tamás (Villány), Heimann Zoltán (Szekszárd), Jekl Béla (Villány), Lőrincz György (Eger), Szeremley László (Badacsony), Szőke Mátyás (Mátra), Tóth Sándor (Káli-medence), Vesztergombi Ferenc (Szekszárd).

Helyszín: Kolozsvár, a Platinia szálló konferenciaterme (az agronómiával szemben, a sörgyár szomszédságában.)

Időpont: 2018. június 16., szombat, 15-20 óra között.