Kolozsváron a Magyar Tudományos Akadémia

Románia – A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kolozsvári Területi Bizottsága pénteken tartja alakuló ülését, amelyen megválasztják a vezetőséget – tájékoztatta Vizi E.Szilveszter, az MTA elnöke szerdán az MTI-t.

A tudós társaság elnöke, aki szintén részt vesz az ülésen, elmondta: az MTA elnöksége egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy az államhatárokon kívül, a magyarlakta területeken a magyar tudományosság támogatása céljából akadémiai bizottságokat hoz létre.
    ”Magyarországon jelenleg öt akadémiai területi bizottság működik – Pécsett, Szegeden, Veszprémben, Miskolcon és Debrecenben -, a hatodikat Kolozsvárott hoztuk létre” – emlékeztetett Vizi E. Szilveszter.
    Kiemelte: Kolozsvár kiválasztásában a város gazdag kulturális hagyományai mellett szerepet játszott az is, hogy a Babes-Bolyai Egyetem és más felsőoktatási intézmények ötvenezer hallgatója közül tízezer a magyar diákok létszáma.
    Vizi E. Szilveszter közlése szerint a Magyar Tudományos Akadémia saját költségvetéséből támogatja a Kolozsvári Területi Bizottságot, évi ötmillió forintot fordít e célra.
    ”A területi bizottság feladata, hogy koordinálja az anyaországbeli és a romániai magyar kutatók közös részvételét az európai uniós, valamint a hazai pályázatokon, és elősegítse Erdélyben a magyar tudomány fejlődését, a magyar tudósok munkáját” – mondta.
    Hozzátette, hogy elsősorban a magyar nyelv művelésével, valamint a magyar kultúrával és történelemmel kapcsolatos kutatásokat támogatják.
    Vizi E. Szilveszter rámutatott arra, hogy a természettudományok, vagy az orvosi kutatások területén a romániai magyar és a romániai román kutatások integrálása, s az anyaországbeli tudósokkal közös pályázatok készítése a cél. Tehát a romániai román tudósok is részt vesznek bizonyos kutatásokban, közös pályázatokban – fűzte hozzá.