Kolozsvári Zsidó Napok 2019

Kolozsvári Zsidó Napok 2019
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Kolozsvár Társaság és a Határtalan Kultúra program szervezésében, valamint Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és Kolozsvár városa támogatásával 2019. október 24-27-e között immár ötödik alkalommal várja közönségét a Kolozsvári Zsidó Napok.

A magyarság számára Erdély és a Partium kulturális értelemben többek között Karácsony Benő, Tamási Áron és Kányádi Sándor gazdag világa, magyaroké, székelyeké és magyar zsidóké egyaránt, hiszen az erdélyi zsidók elsősorban magyaroknak vallották magukat, zsidó magyaroknak. Az egykoron itt élt és innen elüldözött zsidók emléke előtt is tiszteleg az 5. Kolozsvári Zsidó Napok, amely nem pusztán művészeti, zenei, színházi rendezvénysorozat, hanem egyben tisztelgő főhajtás is az erdélyi magyar zsidóság emléke és hagyománya előtt.

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója 2019. október 24-én, csütörtök este 7 órakor lesz a Belvárosi Unitárius templomban, ahol ebből az alkalomból a Malek Andi Soulistic együttes adja elő Yiddish Swing című műsorát. A megnyitó beszédet mond Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere; Grezsa Csaba, Magyarország Kolozsvári Főkonzultusának első beosztott konzulja és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke.

Az ezt következő napokban a Tranzit Házba, a Bulgakov Kávéházba és a Vallásszabadság Házába várják az 5. Kolozsvári Zsidó Napok közönségét különleges programokkal. A részvétel ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel látnak.

Az 5. Kolozsvári Zsidó Napokon fellép a Zsidó Pavarotti címmel kitüntetett és 2015-ben Európa legjobb kántorhangjának választott Nógrádi Gergely főkántor Teszter Nelli zongoraművésszel. Bemutatják az 1945 című, világhírű film írójának, Szántó T. Gábornak az Európa szimfónia című, új regényét. Emlékező előadást láthatnak és sétán vehetnek részt a Kolozsváron elhunyt Janovics Jenő (1872-1945), a magyar film egyik úttörőjének, a kolozsvári filmgyártás megteremtőjének tiszteletére. Volt egyszer, volt egy nagy író címmel Kányádi Sándor alakját és költészetét idézi meg Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész. Az érdeklődők történelmi sétán vehetnek részt a kolozsvári zsidóság életének egykori helyszínein Sipos Dávid vezetésével. A fesztivál zárónapján, október 27-én este 7-től a budapesti Sabbathsong Klezmer Band hászid, jiddis, izraeli dalokat, román- és örmény dallamokat, arabos hatású, jazzes, keringős, a roma zenét is magába olvasztó koncertet ad Örömzene címmel a Tranzit Házban.

Deák Andrea főszervező (Mazsihisz – Határtalan Kultúra)
e-mail: deak.andrea@mazsihusz.hu