Kolozsvári Nemzetközi Találkozások

Visky András: Visszaszületés. Fotó: Bíró András
Visky András: Visszaszületés. Fotó: Bíró András
Október 3-6. között időszakban zajlott a Kolozsvári Nemzeti Színház szervezésében a 3. Kolozsvári Nemzetközi Találkozások-című rendezvény-sorozat. Az idei eseményt a George Banu Napok címmel rendezték, melyet a nemzetközi hírnévvel rendelkező színikritikus és esszéíró tevékenységének szenteltek.

Maga George Banu is részt vett a fesztivál programjának az összeállításában. A szervezők figyelembe vették azokat a témákat, előadásokat, melyeket az ünnepelt szívesen látna a két Kolozsvári Színház színpadján. A 4 napos rendezvénysorozat színházi szempontból nagyon hasznos volt. Mert a két színház vezetősége hihetetlen jó kapcsolatot tart fenn, oly annyira, hogy például nem egyszer egyeztet bizonyos kérdésekben, melyek a nézők számára rendkívül hasznosak. George Banu román származású, világszerte elismert, 40 éve Franciaországban élő színikritikus és esszéíró, aki idén júniusban ünnepelte hetvenedik születésnapját. A rendezvénysorozat partnerei a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Kolozsvári Nemzeti Színház Szépművészeti Múzeum, valamint a Kolozsvári Francia Kulturális Intézet.

Színházi előadások

A két színház új bemutatókkal, eseményszerű felújításokkal várta a nézőket. A Nemzeti Színházban három bemutatóra is sor kerül: Silviu Purcărete, Eugène Ionesco Micsoda kupleráj! -című darabját vitte színre a nagyteremben. Tompa Gábor Aureliu Manea három egyfelvonásosából rendezett előadást Aureliu Manea trilógia címmel. A Sânziana és Pepelea című román népmesét Alexandru Dabija állította színpadra. Vasile Alecsandri 1881-ben írta. Zene: Ada Milea és Anca Hanu.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Johannes von Tepl: A földműves és a halál című előadás bemutatóját időzítette a fesztivál második napjára, melynek elő bemutatójára már szeptemberben sor került. Rendező: Mihai Măniuţiu. Dramaturg: Visky András. Bemutatták Tompa Gábor rendezésében a színház nagyszínpadán felépített stúdiótermében Georg Büchner: Leonce és Léna című darabot. A közönség megtekinthette a 2009-ben Avignonban bemutatott nagyszínpadi stúdió előadást, Visky András Visszaszületés című darabját, Tompa Gábor rendezésében. Az előadásra megújult szereposztásban került sor.

Járulékos programok

A George Banu Napok programját járulékos események sora gazdagította: a fesztivál különböző helyszínein filmvetítésekre, könyvbemutatókra, koncertekre, kiállításokra, kerekasztal-beszélgetésekre került sor. Bevontak olyan helyszíneket, mint például a Nemzeti Bank földszinti nagytermét, mely lehetőséget adott arra, hogy a jelen levők saját maguk bizonyosodjanak meg a színház jelenlegi lehetőségeiről. Itt hallgathatta meg a zenekedvelő közönség Héléne Delavault sanzonokból összeállított koncertjét, zongorán kísérte Cyrille Lehn. Hangulatában a közönség tapasztalhatta, hol is állanak világ ismertebb városai. Mik a szórakoztató ipar elvárásai? Hiszen Héléne Delavault és gondolom kísérője Cyirille Lehn annak idején Edith Piaf előadásával kellett, lépést tartson a műfajban. Meghallgatva a műhelybeszélgetéseket a színházi világról, egyetérthetünk a legpontosabban, kifejezőbben Peter Brook által megfogalmazott gondolattal: A játékhoz sok munka kell. De amikor ez a munka a játék élményét adja, nem érezzük többé munkának. Talán ez a gondolatsor is vezeti hazánk fiát, George Banut Párizsban francia kultúrát elsajátítva, megmaradni a hazai kultúrát is támogató személyiségnek, és hazajőve, szórni azt a tudást, szellemi kincset, amivel rendelkezik.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,