ERDON Helyi hírek

2008.11.23. 16:05

Figyelemfelkeltő faültetés Szőlősön

<p>Nagyvárad - A Szőlősért Egyesület vasárnap figyelemfelkeltő faültetést szervezett a volt temető területén, azzal a céllal, hogy felhívja az illetékesek figyelmét arra, hogy ideje lenne létrehozni az igért parkot.</p>

A hideg, téli időjárás ellenére sokan vettek részt a faültetési akción. A megjelentek kézjegyükkel látták el azt az aláírásokat tartalmazó listát, melyet a szervezők ahhoz a kétnyelvű beadványhoz fognak csatolni, melyet a Helyi Tanács legközelebbi  ülésén adnak majd át a város polgármesterének, helyetteseinek és önkormányzati testületének. A Fodré Gabriella körzeti RMDSZ-elnök és Kis Gábor volt helyi tanácsos által a helyszínen felolvasott dokumentumban többek közt az áll: Nagyvárad szőlősi és nem csak szőlősi adófizetői polgárai, nemzetiségre és felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül tiltakoznak és egyben elutasítják azt a viselkedésmódot, melyet a "városunk régi és új vezetői tanúsítanak a zöldövezeti gondjainkkal szemben". Azt szeretnék, hogy a volt temető parkosítását kezeljék elsőrangú kérdésként, mert a szőlősiek sem rosszabban adózó lakosok, mint a történelmi központban vagy más lakónegyedekben élők.

Kőrisfát ültettek

A tiltakozók ugyanakkor azt kérik a városvezetéstől: kérje fel hivatalosan a szőlősi katolikus plébániát a volt temető területén található egyházi tulajdonban levő parcella elcserélésére, és jelöljön meg cserére alkalmas területeket a negyedben; illetve az elcserélt terület révén megcsorbítatlanul parkosítsa a teljes rendelkezésre álló telket. Hozzáteszik: a 2008-as költségvetésben elkülönített 1 millió lej e célra legyen megőrizve és felhasználva, kiegészítve pályázati vagy egyéb forrású pénzekkel. Kijelentik: csakis minőségi zöldövezetet fogadnak el, mert úgy gondolják, hogy az egészségük nem alku tárgya, és nem türik tovább, hogy a körzet lakóinak nincs lehetőségük a szabadidejüket zöldövezetben tölteniük, csak ha a város más negyedeibe mennek.

Elvárják az illetékesektől

A parkosítás hívei elvárják az illetékesektől, hogy záros határidőn belül végezzék el a területcserét a katolikus egyházzal; a már meglevő kivitelezési tervet egészítsék ki és terjesszék ki a temető teljes egészére, avagy, amennyiben új pályázatot írnak ki, tegyék azt egységesen tervezésre és kivitelezésre; nyújtsanak segítséget az érintett családok hozzátartozóinak a kihantolásban és az újratemetésben; a munkálatok alatt kezeljék méltósággal a helyszínt, és támogassák egy olyan emlékfal felépítésének a gondolatát- helyet  biztosítva a számára- melyet nagyrészt a szőlősi temetőben eltemetettek hozzátartozóinak az adományaiból (és nem csak) kivánnak megvalósítani. Fodré Gabriella külön köszönetet mondott Kuzmányi István ötletgazdának, amiért három évvel ezelőtt előállt a parkosítás gondolatával. Mint elhangzott, az akkor összegyült 1500 aláírás fénymásolatát csatolni fogják a mostani beadványhoz. Ezt követően az elültetett kőrisfára és a jelenlevők törekvésére Szűcs Imre tiszteletes és Pálos István plébános kérte Isten áldását.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!