Kolozsvári filmcsemegék

Fotó: Nicu Cherciu
Fotó: Nicu Cherciu
Kolozsvár Főterén, a kivetítő vászon előtti emelvényen, a reflektorok fényében, Tudor Giurgiu, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál ötletgazdája és igazgatója, 12. alkalommal nyitotta meg 1600 ember előtt a fesztivált, amelyen 53 országból 190 filmet fognak levetíteni, ebből 35 rövidfilm. Az esőbe hajló felhők nem riasztották vissza a nézőket, ami jelezte, a város lakossága tisztában van azzal, mit is jelent egy ilyen rangos filmesemény Kolozsvárnak.

 

Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója a jelenlevőknek elmondta, melyek voltak a válogatás feltételei, és ebben az évben a nagy sztárvendég a FILMMŰVÉSZET. Érte történik minden. Ugyanakkor megemlítette azokat a filmeket, melyeket szerinte mindenkinek érdemes, lenne megtekinteni.

Kolozsvár polgármestere Emil Boc, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, Horea Uioreanu, köszöntötték az eseményt.

A közönség Tudor Giurgiutól megtudhatta: Ezen a fesztiválon 600 meghívott fog részt venni. Jelen lesznek és vannak a filmvilág jeles nagyságai, mint az Egyesült Királyságból Nik Powell, a National Film and Television School igazgatója, az Európai Filmakadémia alelnöke. Az Európai Filmakadémia alelnöke, operatőr.

Ed Lachman, filmrendező. Frederic Boyer, a Tribeca (New York) fesztivál igazgatója, most Kolozsváron a nemzetközi zsűri egyik tagja. Lucian Pintilie DVD- t fogják bemutatni.

A TIFF minden alkalommal megemlékezik azokról, akik elhaláloztak a két fesztivál között. Most a 71 évet megélt Irina Petrescuról, a 2007-ben, életműdíjjal kitüntetett művésznőről, készült egy figyelemre méltó összeállítás. Annak idején ő volt az, aki a Kolozsvári Nemzeti Színházban elmondta, mennyire nem becsülik Romániában a művészeket.

Vetítettek egy összeállítást, melyben a hajdani vendégeket, szólaltatták meg, köztük: Alex. Leo Șerban, Catherine Deneuve, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Jaqueline Bisset, Wim Wenders, Vanessa Redgrave, Claudia Cardinale, Dieter Kosslick (a Berlini Filmfesztivál igazgatója) Jay Weissberg (kritikus), Ada Solomon (kritikus), Cristian Mungiu, Alexandra Maria Lara.

A filmfesztivál zavartalan menetét 405 önkéntes biztosítja. Bármilyen kérdéssel lehet hozzájuk fordulni, mert segítőszándékban nincs hiány.

A fesztivál nyitófilmje Pedro Almodóvar Szeretők, utazók –című filmje, mely 2013-ban készült. A rendező 19. filmje fergeteges vígjáték. Magában hordozza mindazokat az elemeket, melyek a vígjátékhoz elengedhetetlenek. A nagy példakép a mindent félreérteni, és mindenről tudni, mi miért történik, mindez a színészi gárdának Penélope Cruz (Jessica) Antonio Banderas (León) Javier Cámara (Joserra) Carlos Areces (Fajas) Raúl Arévalo (Ulloa) Blanca Suárez (Ruth)

Lola Duenas (Bruna) Cecilia Roth (Norma Bosch) nem okoz gondot. Egy Spanyolországból Mexikóba tartó repülőgép utasai válságos helyzetbe kerülnek. A repülőgép személyzete műszaki hibát észlel, emiatt nem folytathatják utjukat. Kénytelenek kényszerleszállásra engedélyt kérni. Az utasok közt van egy fiatal házaspár, egy menekülő maffiázó, egy szűz nő. A külvilágtól el vannak vágva. A probléma az, hogy határhelyzetben miként viselkedik az ember. Ilyen körülmények között, a repülőgép személyzete felejthetetlen élményt akar nyújtani utasainak. Humoros jelenetekkel szórakoztatják őket. Az utasok féltett titkaikat mondják el egymásnak, mindezt szex jelenetekkel fűszerezve. Almodóvar metaforikus formában utal a mai spanyolországi helyzetre. A meghibásodott repülő a mai Spanyolországot is jelenti. A rendező szerint a film alapgondolata: A süllyedő hajó kapitánya / spanyol politikusok nehéz helyzetben az emberek erkölcsét kell, erősítsék.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,