Kolozsvári Állami Magyar Színház 2017-2018-as évadának programkínálata

Fotó: Bíró István
Fotó: Bíró István
A Kolozsvári Állami Magyar Színház a 2017-2018-as évadban gazdag kínálattal, újdonsággal, új projektekkel várja a színházszerető közönséget.

Az új évad programját bemutató sajtótájékoztatón Tompa Gábor, az intézet igazgatója elmondta, hogy az átmenet a két évadra intenzíven megtörtént. A Kolozsvári Magyar Napok alkalmával 3 előadást mutattak be. Sikeresen szerepeltek a nemzetközi színházi fesztiválokon is. A Kolozsvári Színház részt vett az Almagrói Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztiválon, amelyen bemutatták Silviu Purcărete rendezésében készült „Julius Caesar” című produkciót. Szeptemberben vendégszerepeltek a Szöuli Előadóművészeti Fesztiválon, amelynek nyitó előadása a „Julius Caesar” című produkció volt. Az őszi fesztiválokon is részt vesznek. A bukaresti Országos Színházi Fesztiválon bemutatják Andriy Zholdak rendezésében színre vitt „Rosmersholm” és Yuri Kordonsky által rendezett „A mélyben” című előadásokat. A székelyudvarhelyi, a gyergyószentmiklósi és az aradi fesztiválon is láthatók a kolozsvári színház előadásai. A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár alkalmával mutatják be a „Julius Caesar” című előadásukat.

A 2017-2018-as évad bemutatói

Az évad első felében anyagi nehézségek miatt csak egy produkció bemutatására lesz lehetőség. Az évad első bemutatójára decemberben kerül sor. Tony Kushner az „Angyalok Amerikában” című Pulitzer díjas drámáját Victor Ioan Frunză állítja színpadra. A kolozsvári színház fennállásának 225. évfordulóját miniévad keretében ünneplik. Az utóbbi egy-két év legfontosabb bemutatóival várják a közönséget. Kiállítások, könyvbemutatók, beszélgetések színesítik, gazdagítják a programot. 2018 februárjában Adrian Sitaru nemzetközi filmfesztiválokon díjazott „Illegitim” című filmjének színpadi változatát készíti el. Márciusban Tompa Gábor rendezésében a „Los Putrefactos” című előadás bemutatójára kerül sor. Eredeti szövegeken alapszik. Federico García Lorca, Salvador Dali és Luis Bunuel által szerkesztett Los Putrefactos című folyóirat és három színész ihletnek. Májusban három bemutatóra is sor kerül. Mark Ravenhill „Pool (no water)” című drámáját Radu -Alexandru Nica állítja színpadra. Mihai Măniuțiu rendezésében mutatják be Moliére „Úrhatnám polgár” című vígjátékát. A tervek szerint a fiatal rendezőknek szóló előadás- pályázat egyik nyertes projektjének bemutatójára is sor kerül. Júniusban Frank Wedekind „Lulu” című drámája Eszenyi Enikő rendezésében látható.

A Kolozsvári Színház társulatának két új tagja van: Jerovszky Tímea, Nagyváradról szerződött Kolozsvárra és Francisco Alfonsín több közös munka után lesz állandó tagja a színháznak.

Két rendezői projekt

A Kolozsvári Magyar Színház két új, értékes sorozatot kezdeményezett. A filmrendezőkkel kapcsolatos projekt. Adrian Sitaru az „Illegitim című filmjét viszi színpadra. Tehát a projekt lényege, hogy a filmrendezők a filmnek színpadi változatát készítik el. Eddig 3 rendezővel tárgyaltak- Hajdu Szabolcs, Tudor Giurgiu, Cristi Puiu- akik ugyancsak rendeznének. A másik sorozat a fiatal rendezők számára meghirdetett előadás- pályázat, amelynek eredményeit, a pályázatok elbírásának szempontjait Tompa Gábor ismertette. „A harmincegy pályamunka közül a kolozsvári színház a következő két évadban Leta Popescu (In)vizibil, Andrei Măjeri- Las meninas (szerző: Ernesto Anaya), Porogi Dorka- Alice az ágyban (szerző: Susan Sontag) és Ioana Păun Mercenari/Zsoldosok (szerző: Mona Bozdog) című projektjét valósítja meg és tűzi műsorra. A pályázatok elbírálásakor a rendezői koncepció kidolgozottságát, áttekinthetőségét, az ötlet eredetiségét, a tervek illeszkedését a kolozsvári színház műsorpolitikájába, valamint a megvalósítási szempontokat vettek figyelembe. A kiválasztott pályázatok mellett további négy projekt megvalósítását a későbbiekben szintén lehetségesnek tartotta az igazgató, a rendezői koncepció közös továbbfejlesztése után. Ezek a projektek: Mădălin Hîncu rendezésében a Pinocchio (szerző: Carlo Collodi), Dragoș Alexandru Mușoiu- a Snuff (Chuck Palahniuk), Horváth Anna rendezésében a Téli Beyer (Szaitó Ajumu), Andrei Măjeri: Trecătoarea pisicii / Macskaszoros (szerző: Flavius Lucăcel).”

Meghívó fesztiválra

A „Rosmersholm” című előadás az Oslói, Bogotai, Szarajevói fesztiválra kapott meghívást. A „Leonce és Léna” Mexikó Cityben és a „Julius Caesar” produkciót a Kanári- Szigeteken tartott fesztiválra hívták meg.

Minden színház iránt érdeklődő egyén megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő előadásokat, rendezvényeket, amelyek a lelki világát művészi élményekkel gazdagítják.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,