Kolozsvár lesz az erdélyi humor fővárosa

Kolozsvár lesz az erdélyi humor fővárosa
Kolozsvár – Hétfőn tartotta Kolozsváron közös sajtótájékoztatóját a Humorfesztivált szervező RMDSZ Programiroda és a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat. 2008Humorfesztprogram [.doc – 134KB]

“A nagy újdonság az, hogy amíg a tavaly Hajós András személyében egyetlen egy sztárvendége volt az eseménynek, addig az idén több is lesz, figyelve arra, hogy lehetőleg minél többfajta humor-ízlés ki legyen elégítve. – fogalmazott Bodor László a Programiroda vezetője, majd hozzátette: Pontosan ezért a szombati gálán ugyanazon a színpadon helyet kapnak az erdélyi humor ismert csapatai, mint a Szomszédnéni vagy a székely humorral berobbanó Székelylend, de gondoltunk a fiatalabb, abszurdabb humort kedvelő generációra is a magyarországi L’art pour L’art társulat meghívásával. Őket a Besenyő család révén ismerhettünk meg a televízióból, de nem feledkeztünk meg a kicsit idősebbekről sem, akik a tévéből még emlékeznek az egykori Markos-Nádas duóra. Közülük az Erdélyben még nem járt Nádas Györgyöt hívtuk el az április 18-19. alatt zajló fesztiválra.”

Bálint Ferenc, a Szomszédnéni Produkciós Iroda részéről ismertette a munkamegosztást a két fél között – az RMDSZ idén is a szervezési feladatokat fogja ellátni, míg a Szomszédnéni a kreatív munkakörrel foglalkozik, a fesztivál művészeti igazgatásával – mint például a humor-, illetve versenyprogram összeállítása. „Aki valamilyen szinten Erdélyben humorral foglalkozik, az hétvégén Kolozsváron lesz – folytatta a humorista. Jelen lesz Gáspárik Attila, Nagy István, a Székelylend, a Gruppenhecc, de korábbi Humorfeszt nyertesek is önálló estekkel jelentkeznek: a hétvégén Kolozsvár lesz a humor fővárosa. Ez lesz az első Humorfesztivál, ahol már teljes rangú, kiforrott humoristákként lépnek fel olyan emberek, akik egykor nyertek ezen a versenyen. Példának okáért a tavalyi első és második helyezett Bíró Zsombor és Zsók Levente, vagy a tavalyelőtti nyertes Felméri Péter. 2008-ra a Humorfeszt kitermelte a saját programját és fellépőit – 10 óra élő humorra számíthat a néző. ”

„A Programiroda nyitott bármilyen jó kezdeményezésre, a Humorfeszt tekintetében pedig immár ötödik alkalommal partner, – folytatta Bodor –, fontosnak tartjuk az új humoristák, új erdélyi tehetségek felkutatását, s ezért ajánlunk fel minden évben 700 lejt a Communitas Alapítvány révén a versenyben résztvevő legjobb amatőr humoristának.”

A Humorfeszt 2008 versenyére olyan amatőr humoristák jelentkezését várták, akik a következő erdélyi humor-generáció képviselőivé válhatnak. „A pályázatra 16-on neveztek be.” – Tóth Szabolcs szervező elmondása szerint. „Minőségi és nem mennyiségi szempontokat tartottunk szem előtt a zsűrizésben” – fejtette ki.

A Humorfesztivál idén kétnapos lesz: április 18-án, pénteken 18 órától éjfélig lesznek humorestek a Béke téri Diákművelődési Házban (Studház), a gálaműsorra pedig másnap, szombaton kerül sor 19 órától a Kolozsvári Magyar Operában.

Idén a Communitas Alapítványon kívül, a Tectum Egyesület, az Országos Ifjúsági Hatóság és Románia Kulturális Minisztériuma is támogatja a rendezvényt. „Ez utóbbinak nagyon örülünk, mert végre papírunk lett arról, hogy a humor: kultúra.” – összegzett Bálint Ferenc.

A pénteki napra a napijegy 5 lej (a helyszínen vásárolható meg előadások előtt), a Humorfeszt Gálára a belépő felnőtteknek 15 lej, a diákoknak 10 lej. Ezt mától kezdődően a Magyar Opera pénztáránál lehet elővételben váltani.

 

Címkék: , ,