Kolozsvár befogadó város

Kolozsvár befogadó város
Augusztus 16-23. közötti időszakban szervezett 6. Kolozsvári Magyar Napok kulturális kínálatának bősége, sokszínűsége vonzerőt jelentett, felpezsdítette a város életét, hangulatát. Megváltoztatta a város a kincseire rakodott, előítéleteken alapuló renyheséget, közömbösséget vagy sokszor jól palástolt irigységet.

A város lakossága, a kánikula enyhülésével, ellepte mindazon helyeket, több mint 500-at, melyeken valamilyen kulturális, de gasztronómiai kínálat is csalogatta. Felvethető a kérdés, ily bőséges adakozás, kínálat vajon tényleg szükséges volt? Szerintem igen! A görcsök oldásához, a magabiztosság újbóli elsajátításához, ha lassan is, de hozzá kell nyúlni. Ezt próbálta meg sikeresen a Kincses Kolozsvár Egyesület igen mozgékony, de elszánt csapata.

A város lakossága, a nyári turizmust is magába foglaló közössége, nyitottságával szárnyakat adott a 6. Kolozsvári Magyar Napok címmel szervezett rendezvénysorozatnak. A város reggel 10 órától nem egyszer hajnalig forrongott az események sodrában. A civil szervezetek, magukra találva, ajánlották kincseiket. Talán ebben a bő kínálatban volt a szervezők hitelességének diadala. A 6. alkalommal megtartott Kolozsvári Magyar Napok magába foglalta mindazon tapasztalatok kvintesszenciáját, amelyek az előző 5 alkalommal már bizonyítottak.

Az előadók Kárpát- medence minden részéről voltak. Ezért is tudták olyan árnyaltan tükrözni annak az entitásnak a jelenlegi helyzetét, melyet képviselnek. Az események felkavarhatták mindazok gondolatait, melyek megfelelő befogadó talajba estek. Ennek is volt köszönhető az a lankadatlan figyelem, mellyel a jelenlevők időt, fáradtságot nem észlelve, részt vettek a bő kínálat szellemi és gasztronómiai fogyasztásában. Egyének, párok, kicsik és nagyok, nemzetiségi hovatartozás nélkül, ellepték az események helyszíneit. Gondolatokat cserélhettek, tapasztalatokat adhattak át. Jobbnál jobb előadásokat hallgathattak meg. Mondhatták el gondolataikat, bánatukat, örömüket oszthatták meg hallgatóságukkal. A város hangulatában is érezhető a pozitív kicsengésű változás. Az egymásra figyelés, az a törekvés, hogy a Kárpát-medencében, a háború okozta nehéz helyzetben élő, nemzettársunkat megsegítsük, erkölcsi kötelességként is jelentkezett. Az idén Kolozsvár Európa Ifjúsági fővárosa, a fiatalokat helyezte a KMN rendezvényeinek középpontjába. A gazdag programkínálat a fiatalok érdeklődését és aktív részvételét eredményezte.

Az első alkalommal megtartott Erkel Ferenc sakktorna, a világhírű nagymester részvételével, bizonyította nem csak a játék, de az ész is tud diadalmaskodni. Ezt kellene a politikai és gazdasági élet jeleseinek, kellő intelligenciával, átvenniük és ezzel felfegyverkezve védeni, óvni, és tovább adni mindazt a kincset, melyet e város Európának, de a nagyvilágnak is adni tudott az idők folyamán.

Több száz éves templomaink is fennen hirdetik azt a nemes gondolkodást, ami jellemző a városra. A történeti egyházak mindenikének saját iskolái, századok óta koptatott lépcsői, bizonyítják annak a humán anyagnak az értékeit, amelyekkel e város falai között élnek, éltek, alkottak, alkotnak. A tettek megmaradnak, bizonyítván létünk jogosságát.

A Kolozsvári Magyar Napok záró-gáláján Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a rendezvénysorozat főszervezője kiemelte, hogy Kolozsvár 2016. augusztus 19.-én szabad királyi várossá nyilvánításának 700. évfordulóját ünnepli. „Kiáltsuk ki 2016-ot Kolozsvár 700 név alatt a város születésnapi évének… Idén ifjúsági főváros voltunk, 2021-ben kulturális főváros lehetünk, a 2016-os év csak a miénk lesz.”

Csomafáy Ferenc

(Fotó: Kiss Gábor)