Kolozsvár 700 éves városi múltját idézik a hét végén kezdődő kolozsvári magyar napokon

Kolozsvár 700 éves városi múltját idézik a hét végén kezdődő kolozsvári magyar napokon
Kolozsvár várossá nyilvánításának a 700. évfordulója jegyében szervezik az idei kolozsvári magyar napokat, amelyek rendezvénysorozata vasárnap kezdődik.

Az augusztus 19-i hétszázadik évfordulón a város főterén a Mátyás szoborcsoport előtti főszínpadon mutatják be Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját a Kolozsvári Magyar Opera előadásában. Az előadást a világhírű Bordos László Zsolt háromdimenziós épületvetítése követi a Szent Mihály-templom falain, és az ünnep alkalmából 700 üveg pezsgőt is kibontanak.

Az augusztus 14. és 21. közötti rendezvénysorozat keretében mintegy 500 kulturális és szabadidős programot kínálnak a szervezők a város megannyi helyszínén. A programban számtalan kiállítás, zenei, színházi és táncelőadás, filmvetítés, tematikus beszélgetés, könyvbemutató szerepel, és az érdeklődők helytörténészek által vezetett sétákon ismerhetik meg Kolozsvár épített örökségét és a városban élt híres emberek történetét.

A fesztivál előadói a Kolozsvár belvárosában felállítandó három szabadtéri színpadon lépnek fel, de idén a Kolozsvár körzetében levő településeket is bevonták a programba. A magyar napok első koncertjét, a KFT együttes fellépését például a Kolozsvártól 20 kilométerre fekvő Magyarfenesen, az Arkhai szoborparkban tartják vasárnap este. A főtéren felállított nagyszínpadon lép fel Nagy Feró és a Beatrice, a Budapest Bár, Ákos, valamint az Omega, és itt látható a Zenevonat Szuperprodukció is, amelyben az LGT két tagja, Karácsony János és Solti János, valamint Heincz Gábor Biga gitáros-énekes a legismertebb LGT-számokat játssza az Abrakazabra zenekar kíséretével.

A hetedik alkalommal megrendezett kolozsvári magyar napok Erdély legnagyobb tömegeket vonzó magyar fesztiválja. A Kincses Kolozsvár Egyesület és partnerei által szervezett fetivál programja a magyarnapok.ro honlapon érhető el.