Kolozsvár 2016 – az éjszaka és a varázs fővárosa

Ioana Racu
Ioana Racu
Kolozsváron, augusztus 4 -7 közötti időszakban zajlik Románia legvártabb zenei eseménye, az UNTOLD fesztivál, amelyen 150 nemzetközi hírű művész lép fel.

A Kolozs Megyei Kormányhivatal üléstermében sajtótájékoztatót tartottak, amelyen a fesztivál képviselői és a felelős hatóságok vettek részt.

Biztonsági intézkedések a fesztiválon

Gheorghe Vușcan, Kolozs megye prefektusa szerint az UNTOLD fesztivál nagy jelentőségű zenei esemény, amely nemcsak országos szinten, hanem világszerte ismert. A felelős közösség hírnevét növeli. A jelenlegi nemzetközi helyzetben kialakult feszültségek miatt szükség van megfelelő biztonsági intézkedések alkalmazására. Újságírói kérdésre válaszolva, kiemelte, hogy nincs semmi olyan információ, ami terror-támadásra utalna. A SRI honlapja kék jelzést mutat (mérsékelt figyelmeztetés).
Emil Boc, Kolozsvár polgármestere kiemelte: „Állami intézményként biztosítjuk a törvények betartását és a közesemények megfelelő körülmények közti megszervezését. Kibővítettük a közbiztonsági eljárásokat, a helyi rendőrség is jelen lesz és szorosan együttműködik az állami rendszerekkel. Köszönöm az állami hatóságok együttműködését.” Intézkedéseket hoztak a közlekedés optimális, zökkenőmentes lebonyolítására, villamospótló autóbuszokat iktattak be. 5 közlekedési vonalon éjszakai járatot indítanak. Forgalomkorlátozásokat vezetettek be. Fontos intézkedéseket foganatosítottak a polgárok, a fesztiválozók biztonsága érdekében.
Tudor Grindean, a Kolozs Megyei rendőrkapitányság vezetője kiemelte, hogy 400 rendőr, 125 helyi rendőr fogja az emberek biztonságát garantálni. Fehér, Bihar, Beszterce-Naszód, Maros és Szilágy megyei munkatársak is támogatnak.
Liviu Uzlău ezredes, a csendőrség vezetője elmondta, hogy 400 csendőr a fesztivál idején a rend fenntartásához nyújt segítséget. Felhívja a lakosság figyelmét, ha rendellenességet tapasztalnak, értesítsék a hatóságot. 500 biztonsági őr is segít a rend fenntartásában.
Ion Moldovan, a Kolozs megyei sürgősségi esetek főfelügyelőségének vezetője elmondta, hogy az Aréna területén 2 mozgókórház fog működni, és sok elsősegélynyújtási pont is. A kolozsvári kórházak készenlétben állnak.

Az UNTOLD a legbiztonságosabb hely az országban

„ Köszönjük az állami intézményeknek a támogatást, és azt, hogy segítettek történelmet írni az első UNTOLD fesztivál alkalmával. Örülünk, hogy támogatnak, és az idén az UNTOLD a legbiztonságosabb hely lesz ”- mondta Bogdan Buta, az UNTOLD fesztivál főszervezője. A koncert főhelye a sétatéri Aréna. A színpad URSUS UNTOLD ARENA nevet viseli, 28 méter magas és 120 méter széles. Bogdan Buta szerint az idei UNTOLD fesztivál sokkal látványosabb és jobb lesz, mint a tavalyi. Azt tanácsolja, hogy a hölgyek ne jöjjenek magassarkú cipőbe. A szervezők a résztvevők, a polgárok biztonsága érdekében még a magánőrző-védő szolgálatot is igénybe vették, 400 munkatársa is jelen lesz. Pótlólagos feljárókat építenek, hogy adott helyzetben, szükség esetén gyorsan távozhassanak a nézők, kiürítsék a stadiont. Németországban alkalmazott rendszert is használhatnak. Külföldi tanácsadókkal is tanácskoztak.
5000 személy dolgozik a fesztivál megvalósításáért, ebből 1200 önkéntes.

A biztonság érdekében

Augusztus 3.-tól lehet beváltani a karszalagokat a Sétatér Magyar Opera, felöli bejáratánál. Az egyedüli hely, ahol jegyeket és bérleteket lehet vásárolni. A fesztivál területén tilos a belépés a következő tárgyakkal: hátizsák, kábítószerek, üvegek, palackok, táskák, pénztárcák, spray-ek, pirotechnikai eszközök, ételek, italok, esernyők, fényképezőgépek, olyan eszközök, amelyek az emberek biztonságát veszélyeztetik. Be lehet vinni: gyógyszereket, inzulint, orvosi cseppeket, asztma sprayt, ha orvosi papír igazolja.

Parkolási helyek

Ingyenes parkolási lehetőség: a SUN strand parkolója (1000 parkolóhely). A város központjában két, fizetős parkolási lehetőség van: a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal parkolója (382 parkolóhely) és a Multiplex Leul (400 parkolóhely).
A legvártabb koncertek: Armin Van Buuren, Hardwell, a Tiesto, Dimitri Vegas& Like Mike, Martin Garrix .
A rendezők szerint a II. UNTOLD fesztiválon a résztvevők száma eléri 300.000-t.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,