Kolozsvár: 200 tüntető kérte a miniszterelnök lemondását, amiért a kormány Verespatak UNESCO-pályázatának a visszavonását akarja kezdeményezni

Fotó: mediafax.ro
Fotó: mediafax.ro
Több mint 200 személy tüntetett péntek este Kolozsváron Mihai Tudose miniszterelnök lemondását kérve, amiért a kormány azt tervezi, hogy visszavonja Verespatak előterjesztését az UNESCO világörökségi listájára.

“Nem bízunk már a politikusokban. Reméltük, hogy lezártnak tekinthetjük a Verespatak-ügyet, de úgy tűnik, minden a feje tetejére áll. Rendkívül fontos, hogy Verespatak felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára, most pedig a miniszterelnök olyasmire készül, amire még nem volt példa: vissza akarja vonni a felterjesztést, amely oly sok erőfeszítést igényelt. A miniszterelnöknek mennie kell, kérjük az ő és a kormány lemondását” – mondta az egyik tiltakozó.

A Kolozsvár főterén összegyűltek kormányellenes rigmusokat skandáltak és táblákat tartottak a magasba többek között ilyen felirattal: “Nem adjuk Verespatakot!” “Mentsétek meg Verespatakot”, “Verespataknak az UNESCO-listán a helye”.

Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta a héten egy televíziós műsorban, hogy a kormány megpróbálja visszavonni a felterjesztést, amellyel Románia az UNESCO világörökségi listájára javasolja Verespatakot, mivel amennyiben védelmi övezetté nyilvánítják azt, nem lehet majd kitermelni az altalajkincseit.

www.agerpres.ro