Kolozs megyei Phare-projekt munkálatainak helyszínén

Kolozs megye – Horváth Anna, a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium államtitkára február 21-én meglátogatott több Kolozs megyei Phare-projekt munkálatainak helyszínén.

A látogatáson részt vett Giorgio Ficarelli, az Európai Unió bukaresti kirendeltségének program-koordinátora is.
A látogatás első állomásán, Tordán, az államtitkár megtekintette a Dörgő Nagy Sóstó – Sóspatak térségének turisztikai övezetté való alakítását, valamint a tordai sóbányák javítását célzó közel 6 millió euró értékű projekt munkálatait. A tordai sóbányáknál végzett munkálatok során kiépítik és felszerelik a Rudolf, Gizella és Teréz bányákat, megjavítják a József bánya teraszát és lépcsőit, korszerűsítik a bányák villamosenergia-hálózatát. A turizmus szempontjából fontos kommunikációs eszköztárat internethálózattal és biztonsági berendezésekkel bővítik. A Dörgő Nagy Sóstó – Sóspatak térség turisztikai kiépítése magában foglalja a víz-, csatorna – és villamosáram-hálózat kiterjesztését, a bevezető út, a parkoló és a gyalogjáró javítását, a tó mellett egy pavilon megépítését és a terület tájépítészeti rendezését.
Horváth Anna államtitkár ezt követően Kolozsra utazott, ahol a régi sósfürdő felújítása érdekében elkezdett építkezési munkálatokat tekintette meg. A régió turisztikai fejlesztését szolgáló, közel 5,5 millió euró értékű beruházást Phare-programból finanszírozzák. Az építkezések három településen, Désen, Kolozson és Bethlenben a sóstavak környékének rendbetételét és kiépítését célozzák, oly módon, hogy azok megfeleljenek egy jól működő turisztikai térség követelményeinek. Kolozson 76 hektárnyi terület javítási munkálatai kezdődtek el. Az államtitkár az említett helyszíneken rögzítette a kivitelezőkkel a beruházás fázisainak kalendáriumát, megbeszélték a soron következő lépések menetét. A munkálatok befejezésének határideje mindkét projekt esetében 2009. július 14-e.