Kolonics halála figyelmeztetés a sportolóknak

Kolonics halála figyelmeztetés a sportolóknak
Năşălean Dóra, a Szatmárnémeti Unio SK kajak–kenu csapatának az edzője szerint az évek során felgyült fáradság és túlterhelés lehet az olimpia–bajnok Kolonics György halálának az oka.

Megrázta a sportvilágot a kétszeres olimpia–bajnok magyar kenus, Kolonics György halála. Hüttner Csaba, korábbi világbajnok kenus a TV2 szerda reggeli magazinműsorában beszélt a 36 évesen elhunyt sportolóról megemlítve, hogy többször voltak rosszullétei a keddi tragédiát megelőzően is. Kolonics ugyanakkor rendszeresen járt orvoshoz, így minden ilyen esetben is kivizsgáltatta magát, ám soha nem találtak nála semmilyen problémát.

Kovács Katalin olimpiai aranyérmes kajakos a Nemzeti Sportban emlékezett úgy, hogy három éve a 15–szörös világbajnok kenus rosszul lett egy tréningen, ám a terheléses vizsgálat mindent rendben talált nála.

Megkérdeztünk egy helyi szakértőt is Kolonics halálával kapcsolatban. Năşălean Dóra, a Szatmárnémeti Unio SK kajak–kenu csapatának az edzője ismerte Kolonicsot. Szerinte az évek során felgyült fáradság és túlterhelés lehet a sportoló halálának az oka. „Mindennek van egy határa. Nagyon magasra van feltéve a mérce, és ennek nem tud minden esetben eleget tenni a szervezet. Ez lehet egy figyelmeztetés mindenkinek, a sportóknak, edzőknek egyaránt. Ezután nagyobb figyelmet kellene szentelni a sportolók szervezetének biróképeeségére is” – mondta lapunknak Năşălean, majd hozzátette: „Mindenkit, aki ebben a sportágban dolgozik megrázta Kolonics halálesete.”

A szakág emblematikus alakja egyébként két hete átfogó kivizsgáláson vett részt a magyar Sportkórházban, eredményei ezúttal is kifogástalanok voltak. Az első diagnózis alapján hirtelen szívhalál vezetett a tragédiához.

Ki helyettesíti?

Kolonics György keddi tragédiáját követően a Magyar Kajak–Kenu Szövetségnek (MKKSZ) azzal is foglalkoznia kell, hogy a kétszeres olimpiai bajnok klasszis helyett ki utazzon a pekingi játékokra. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke elmondta: egyelőre képtelenek ezzel az üggyel foglalkozni, bár a döntést nem halogathatják, hiszen szombaton le kell adni a nevezési listát. Előreláthatólag az eddigi tartalékok, az Európa–bajnokságon ötödik Sáfrán–testvérpár, Mátyás és Mihály léphetnek a Kozmann György, Kolonics György duó helyére. A tragédiát követően az is kérdés, hogy Kozmann egy hónappal az olimpia előtt egy új párral belefog–e a felkészülésbe, ebben az esetben ugyanis pótválogatóra kerülhet sor.