Kollégiumi körkép

Nagyvárad – A Partiumi Keresztény Egyetem Arany János Kollégiuma az idén hatvankét helyet tud biztosítani elsőéves egyetemistáinak.

Az új egyetemi tanév közeledtével megkezdõdtek a beiratkozások, felvételek az egyetemi bentlakásokba. A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) kollégiumában Derecskei Renáta kollégiumi referens vezetett körül. Megtudtuk tõle, hogy a PKEArany János Kollégiuma összesen 212 hallgatónak tud szállást biztosítani, ezekből az elsõéveseknek 62 hely van fenntartva. A hallgatókat két, három, és négyágyas szobákban helyezik el, két szobára jut egy zuhanyzóval ellátott mellékhelység és a a bentlakóknak mosatási lehetõségük is van a kollégiumban. Egy szak annyi százalékát kapja meg a bentlakási helyeknek, ahány százalékot az illetõ szak kitesz az egyetemen belül. Elsõéves lányoknak az idén 30 tanulmányi és 7 szociális helyet tud biztosítani az egyetem, elsõéves fiúknak pedig huszat, illetve ötöt. Derecskei Renáta elárulta, hogy a lányok mindig több bentlakási helyet igényelnek; véleménye szerint azért mert a fiukat a szülõk könnyebben elengedik kintlakásba, azaz albérletbe.

A tanulmányi helyeket a bejutási átlag alapján lehet megkapni, mondta Derecskei Renáta. “A szociális bentlakási helyek odaítélésekor az egy fõre jutó jövedelmet nézzük, továbbá azt, hogy a családnak van-e földterülete vagy ingatlana, figyelembe vesszük azt is ha az igénylõ árva vagy félárva, és azt is ha van iskolás testvére” folytatta a tájékoztatást a kollégiumi referens, akitõl megtudtuk, hogy az idei tanévben egy kollégiumi hely ára 90 lej/hónap, de a bentlakóknak ki kell fizetnük annyi ebéd árát is, ahány munkanap van egy hónapban. Egy ebéd ára 6 lej, a vacsoráé 3,5 lej, a reggelié pedig 2,5 lej. A hallgatók maguk döntik el, hogy a napi minimum hat lejes áron egy ebédet vagy egy reggelit és egy vacsorát fogyasztanak, így az étkezést a saját programjukhoz igazíthatják. A kollégiumi referenstõl megtudtuk, hogy túljelentkezés volt a kollégiumba, a harminc, lányoknak fenntartott szálláshelyre hatvannyolcan, a hét szociális helyre pedig harminchárman jelentkeztek, míg a fiúknak szánt húsz helyre negyvenkilencen, az öt szociális helyre pedig tizenöten nyújtottak be igénylést.

Pap István