Kölcsön repülőtér fejlesztésre

Kölcsön repülőtér fejlesztésre
Szerdán sajtótájékoztató volt a nagyváradi repülőtéren. Barabás Denis, a Ryanair társaság marketing igazgatója bejelentette: ősszel heti 3 alkalommal közvetlen járatot indítanak a holland városba.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke megjegyezte: ahogy telnek a hónapok, egy inkább beszíneződik Európa térképe abból a szempontból, hogy hány nagyvárosba indul közvetlen repülőgépjárat a nagyváradi nemzetközi repülőtérrel, de természetesen van még hely bőven. Igyekeznek újabb járatok indításáról megállapodni, illetve arra is törekednek, hogy amennyiben lehetséges, a mostaniakat megtartsák. Bejelentette: annak érdekében, hogy a repülőtér fejlesztése zökkenőmentes legyen, tanácsi határozattal egy 10 millió lej értékű rulírozó hitelt szándékoznak felvenni, melyért a megyei önkormányzat vállalna garanciát. Mint ismert, a befektetés becsült értéke 20–22 millió lej, az RMDSZ parlamenti csoportja pedig kieszközölte, hogy az idei állami költségvetésből 8 millió lejjel finanszírozzák ezt, a kivitelezési idő 12–15 hónap.

A turistákat azonban nem csak repülőjáratok biztosításával vonzanák a megyébe, hanem úgy is, hogy különböző vásárokon, szakkiállításokon népszerűsítik a térséget. Múlt héten például Budapesten voltak jelen nagy sikerrel- a romániai standok 30 százalékát a bihariak foglalták el-, áprilisban pedig együttműködve a római nagykövetséggel és a Ryanair fapados légitársasággal Milánóban lesznek jelen, valamint novemberben Londonban.

Új munkahelyek

Gheorghe Pasc reptérparancsnok azt mondta: ezekben a napokban, hetekben különböző munkálatokat végeznek, változtatásokat eszközölnek, hogy eleget tudjanak növekvő utasforgalomnak. Például 200-ra bővítik a parkolóhelyek számát, és a Megyei Tanács beleegyezésével 21-gyel növelik a repülőtéri munkahelyek számát, néhány versenyvizsga már le is zajlott. Az is a terveik közt szerepel, hogy nyáron egy lebetonozott részen üdítőket, ennivalót árusítsanak, illetve ott cigarettázni is lehetne.

Ciucur Losonczi Antonius