Kolbászteszt: szín, illat, íz

Az előrecsomagoltak közül két típus kapott kiváló minősítést a tesztelőktől.

Az igazi, jó kolbász nem lehet mindenütt és mindig egyforma. Jellegét sok minden befolyásolhatja: a sertés fajtája, kora, a paprika minősége és mennyisége, az alapanyag keverése. De vannak olyan alapelemek, amelyek meghatározzák, amelyektől nem lehet eltérni.
Az igazi csabai kolbászt például mindig sertésbélbe töltötték. Alapvető fűszere a paprika. A paprikán és són kívül tesznek bele köménymagot és fokhagymát is, de egyik fűszer sem érvényesülhet a többi rovására. Erős paprika is kell a fűszerezéshez, mert az igazi csabai kolbász egyik fő erénye csípőssége. Jellegzetes, sajátos ízt és zamatot füstölése ad, amit régebben szabadkéményben, szalma, vagy kukoricaszár füstjével, ma pedig bükkfafűrészpor vagy kukoricacsutka felhasználásával végeznek.

Csak kettő

Mindenkinek megvan a maga etalonja, de lássuk, hogy vizsgáztak a boltban kapható kolbászok a Kosár — A fogyasztók magazinja, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület reklámmentes, nonprofit havilapjának tesztje szerint.

A tesztelők első benyomásaikat a csomagolóanyagokról szerezték, azután következett a kolbász színe, illata, majd a levágott szelet színe, szerkezete, illata, végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a kolbász íze, a kóstolás. A nézegetés idején még optimisták voltak, mert nem olyan nagy baj az, ha nem tökéletes a színe, aztán a kolbászok szagolgatása során fokozatosan vesztettek derűlátásukból. Ahogy egymást követték a furcsa, savanykás, olykor kellemetlen illatok, egyre csüggedtebben vártak egy minden elemében tökéletes kolbászra.

Sajnos az előrecsomagolt kolbászok java csalódást okozott, mindössze két típus kapott kiváló minősítést, öt fajta ért el jó eredményt, a többi közepes vagy elégséges eredményt produkált, és akadt két olyan is, amelyik nem ütötte meg a fogyaszthatóság mértékét. Utóbbi, vagyis a nem megfelelő kategóriában az egyik termék romlott, a másik penészes volt.

Annyit, amennyi kell

INFORMÁCIÓ
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) elérhetősége: 1012 Budapest, Logodi u. 22—24. Ügyfélfogadás: hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9-től 13 óráig. Telefon: 06-1/311-7030, fax: 06-1/331-7386. Internet: www.ofe.hu, www.kosarmagazin.hu.

A tesztelők fontosnak találták, hogy megnézzék, meddig őrzik meg eredeti minőségüket a kolbászok. A mintákból fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tettek egy-egy adagot, míg a minták másik felét a kamrában fellógatva helyezték el. Két hét múlva megnézték változott-e eredeti minőségük, állaguk? Azt tapasztalták, hogy a hűtőszekrényben, fóliában tárolt kolbászok megőrizték korábbi állagukat, felszínük, illatuk, ízük kitartott. Ezzel szemben kamrában tartott társaik rosszul bírták a tárolást, rettenetesen megkeményedtek. A változás akkora volt, ami az élvezhetőség határát súrolta, bizonyos esetekben át is lépte. Úgyhogy a tesztelők azt tanácsolják, lehetőleg mindig csak annyit vásároljunk, amennyit elfogyasztunk. Ha mégis maradna, fóliába csomagolva, hűtőszekrényben tároljuk a kolbászt.

Védőgázzal, vákuummal

A csomagolószerek szakszerű alkalmazásával hosszabb ideig megőrizhetjük az élelmiszerek természetes állagát, színét, ízét. A védőgázba csomagolt élelmiszerek eltarthatósága hetekkel, hónapokkal megnövelhető. Az élelmiszerek különböző romlási folyamataik miatt más-más védőgáz-összetételt kívánnak. A használatos gázok: a szén-dioxid (CO2), a nitrogén (N2), és az oxigén (O2), illetve ezek keveréke. A csomagolás légterét vákuummal is szokták módosítani: ilyenkor a levegőt a csomag lezárása előtt eltávolítják, így a termékre szorosan rásimul a csomagolóanyag. Ez megakadályozza az igen vékonyra szeletelt termékek összetapadását és deformálódását, de a zsírkiválás megelőzése is megoldható így.

P. Cs.