Koalícióban kell gondolkodni

Koalícióban kell gondolkodni
Szatmár megye — Jobboldali koalícióba való tömörülést ajánl Száz Jenő MPP országos elnök, szerinte ez a közelgő választásokon alternatívát jelentene az RMDSZ–szel szemben.

 

 

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke Szatmárnémetiben járt. Korteskörútja előző állomásain Zilah és Koltó után találkozott a szatmári szervezet tagjaival. Száz mondanivalója és üzenete világos és egyértelmű volt mindenki számára, vagyis a közelgő választások előtt az RMDSZ–szel szemben jobboldali koalíció megalakítására buzdította a tagságot. A koalíció az olyan jobboldaliakat tömörítené, mint az MPP, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), és a nemrég alakult Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Ez akkor is fontos lenne, ha országos szinten nem is történne megállapodás erre vonatkozólag, de ha megyei szinten kivitelezhető, akkor úgy kell tető alá hozni az elképzelést. Ez a megyei vezetés dolga, esetünkben a szatmáriaké, többek között az elnöké, Hegedűs Pálé.

 

Kik fognának össze?

 

Ami a leendő politikai partnereket illeti, az országos elnök véleménye szerint az SZNT stratégiai partnerük, kölcsönösen kiegészíti egymást a két formátum. Erre az elmúlt években nagyon sok példa volt. Ami az EMNP-t illeti, már nem volt ilyen derűlátó Száz. Sőt kritikával illette a nemrégiben megalakult pártot, nem állta meg, hogy véleményét is elmondja róluk. Tehát az új magyar párt nem tudott sok embert megmozgatni, nem tudott markáns RMDSZ–es személyiségeket a maga soraiba állítani. Ezzel ellentétben az MPP soraiból toborozza tagjait, lásd Érkávás, Gencs, Börvely vagy Nagykároly esetét. Ezekről a településekről többen is átpártoltak, de az elnök szerint végül is ez nem baj, mert aki elment, az jól tette. Szász szerint ha az Erdélyi Magyar Néppárt azért jött volna létre, hogy az RMDSZ–t gyengítse, akkor azok soraikból toborozná az új párt a tagságát, és nem a Magyar Polgári Párt tagjai között keresgélnének. Így nehéz lesz együttműködni, de ennek ellenére nagy kompromisszumokra hajlandóak az MPP–sek, mert le kell ülni tárgyalni, félretenni a személyes sérelmeket és egy értékközösséget kell felmutatni a választóknak. Azoknak, akik az 1996 óta kormányon lévő RMDSZ–nek nem sokat köszönhetnek, lásd: a népszámlálási adatokat, ami 230 ezer kevesebb romániai magyart jelent; a fiataljaink kivándorlását; a kis nyugdíjak megadóztatását; a bérlevonásokat – ezekből a kormányon lévő magyar vezetők is részt vállaltak.

 

Itt is lesznek jelöltjeik

 

Ami a szatmári helyzetet illeti, Kaplony után más településeken is indítanak jelölteket azért, hogy megválasztott képviselőik legyenek az önkormányzatokban. Ami Szatmárnémetit illeti, az előválasztások megszervezését javasolják, hasonlóan Marosvásárhelyhez, mert a magyarság–románság aránya ugyanaz a két városban, de egy biztos, hogy lesz jelöltje a pártnak Szatmárnémeti polgármesteri székéért, a megyei tanácsosi székért, és a vidéki településeken is indít jelölteket az MPP.

Karikás Enikő

Címkék: ,