Klezmer-zene szólt a várban

Klezmer-zene szólt a várban
Nagyvárad- Szerda este az önkormányzat által szervezett Nagyváradi Ősz-fesztivál keretében váradi tehetséges előadóművészek- énekesek és színészek- léptek fel a várban felállított nagyszínpadon.


Bár a hűvösre fordult időjárás a szerda esti órákban egyáltalán nem kedvezett a szabadtéri koncerteknek- egy adott pillanatban az eső is eleredt- viszonylag sokan gyűltek össze a várban a Nagyváradi Ősz-fesztivál ideje alatt felállított színpad előtt, hogy olyan tehetséges előadóművészek- énekesek és színészek- koncertjeinek részesei legyenek, akiknek tehetsége, pályafutása Váradon kezdett el kibontakozni, még mindig a városunkban élnek, vagy pedig innen indultak világhódító útra.
A sort a Francisc Hubic Művészeti Iskola canto-könnyűzene szakos diákjainak fellépése nyitotta. Először egyenként, illetve párban léptek színpadra: feltűnt köztük az a Bodor Edina, jelenleg kolozsvári egyetemista is, akinek elért sikereiről, díjairól honlapunk is többször beszámolt. A fináléra aztán összeállt az Art Group is, melybe Deac Lăcrămioara tanárnő is beszállt, és olyan világslágerek eléneklésével pezsdítették fel a hangulatot, mint Bruno Marstól az Uptown Funk vagy a OneRepublic együttes Love Runs Out című száma.

Lemonchiki

A hubikusok után az Ari Nagy Sándor tanár, zeneszerző által összeverbuvált Oradea Klezmer tagjai léptek színpadra „a világ különböző tájairól összeszedett multikulturális klezmer-zenével”. Bár elég sokan közreműködtek, említsük meg valamennyiük nevét, hiszen nagyon jó hangulatot teremtettek, és kitűnő előadóművészek valamennyien: Ari Nagy Sándor, Richard Balint, Andrian Locovei, Alexandru Szűz, Ioan Pantea, Florian Chelu Madeva, Alexandrina Chelu, Alina Leonte, Kása Tamás, Szávuly Albert Károly és Nagy Kálmán. Személy szerint a méltán népszerű Richard Balint színművész „alakítása” tetszett a legjobban, aki ezerrel pörgött: ha kellett táncolt, ha kellett énekelt, s az ő nevéhez fűződött a Hegedűs a háztetőn című musical Ha én gazdag lennék című dalának a megszólaltatása. De felcsendült még a Monti-féle csárdás is, valamint szintén emlékezetes élményt nyújtott a kétszer elhangzó Lemonchiki.
Az együttes után egy ifjú hölgy, a Liria művésznévre hallgató, a Got Talent tehetségkutató műsor 2013 romániai elődöntőjéig jutó Anca Căuş próbált a közönség közé vegyülve maradandót alkotni, végül pedig a magyar Megasztár-győztes Tolvai Renáta örvendeztette meg szülővárosának érte rajongó lakóit többek közt olyan angol nyelvű számokkal, melyek legújabb lemezén találhatóak meg.

Ciucur Losonczi Antonius