Klaus Iohannis új miniszterjelölteket kért

Akt.:
Klaus Iohannis új miniszterjelölteket kért
Klaus Iohannis román államelnök kedden bejelentette, hogy új miniszterjelöltek megnevezését kérte a miniszterelnöktől, hiszen az eddigi három jelölt személyét nem fogadja el “alkalmatlanságuk miatt”.

Közölte: kedden folytatott megbeszélést Viorica Dancila miniszterelnökkel. Iohannis jelezte: két megoldást ajánlott, javasoljanak más miniszter-jelölteket vagy nevezzenek meg ideiglenes tárcavezetőket a jelenlegi kormánytagok közül, amíg a szociáldemokraták megtalálják a megfelelő személyeket.
A román kormány kedden este Iohannis bejelentése után közleményben tudatta: három ideiglenes minisztert javasol a jelenlegi kormánytagok közül, így Ana Birchall miniszterelnök-helyettest ideiglenes igazságügyi miniszternek, Eugen Teodorovici pénzügyminisztert ideiglenes európai uniós pénzalapokért felelő tárcavezetőnek javasolta Dancila. A határon túli románokért felelős miniszteri tisztséget 45 napig Radu Oprea kis- és középvállalkozásokért felelős miniszter töltheti be.
A közlemény szerint Dancila bírálta Iohannist, aki – mint mondta – továbbra is akadályozza a kormány munkáját választási kampánycélok által vezéreltetve.
A kormányátalakításról a múlt héten döntött a román Szociáldemokrata Párt (PSD), miután megvonta a bizalmat Tudorel Toader igazságügyi minisztertől, az európai uniós alapokért felelős miniszter és a határon túli románokért felelős tárcavezető pedig benyújtotta lemondását, mivel befutó helyekre kerültek a PSD listáján az európai parlamenti választáson.
A PSD egyebek mellett Eugen Nicoliceat javasolta Toader utódául, akit az ellenzék többször bírált amiért a korrupcióellenes küzdelem enyhítésére irányuló törvénymódosító javaslatokat tett. Iohannis nem tért ki külön a jelöltek személyére, csak annyit mondott, hogy egyiküknek sincs megfelelő felkészültsége egy ilyen tisztséghez.
Arra a felvetésre, hogy mit fog lépni amennyiben a szociálliberális kormánykoalíció a parlamentben szavazással próbálja meg beiktatni ugyanezeket a minisztereket, Iohannis kifejtette: ezt a lépést az elnök megkerülésének tekinti, ezért ebben az esetben konzultálni fog a jogászaival a szükséges jogi lépések megtételéről.
A szociálliberális koalíció a kormány szerkezeti átalakításának a lehetőségével is számolt, ebben az esetben a parlamentnek kellett volna szavaznia a kabinet beiktatásáról. A kormány lépése azonban azt jelenti, hogy erről a lehetőségről egyelőre lemondtak.

(MTI)