Klaus Iohannis: Nem fenntartható egy túlnyomóan állami kézben lévő nyugdíjrendszer

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Nem fenntartható egy túlnyomóan állami kézben lévő nyugdíjrendszer egy olyan országban, amelyre alacsony születési arány és negatív migráció jellemző – mondta Klaus Iohannis államfő szerdán, a ,,World Development Report 2018: Learning to Realize Education’s Promise” című jelentés bemutatásán, amelyre a bukaresti egyetemi könyvtárban került sor.

Iohannis kifejtette, hogy a gazdasági nevelést elengedhetetlenül szükségesnek tartja, egyrészt a piacgazdaság alapelveinek elsajátítása érdekében, másrészt azért, hogy ‘megvédjük fiataljainkat a populizmus hamis ígéreteitől’.

Példaként a magánnyugdíjrendszer körül kialakult vitát említette, amely ,,a kormány szintjén nagyon érdekes dinamikát követ”.

‘Egyértelmű, hogy egy olyan országban, amelyre alacsony születési arány és negatív migráció jellemző, egész egyszerűen nem fenntartható egy túlnyomóan állami kézben lévő nyugdíjrendszer. Minden olyan ígéret, amely szerint ez így folytatható, a lakosság félrevezetésére tett kísérlet, és ennek a leendő nyugdíjasok jóléte válik áldozatává’ – fogalmazott az államelnök, aki szerint az oktatási rendszer is hibás abban, hogy azok, akik a vita érintettjei, nem is értik, miről van szó, vagy nem érdekli őket a téma. ,,Azt hiszem, az oktatási rendszer is hibás, és a rendszernek meg is látszanak az eredményei, ezt naponta láthatjuk a televízióban” – mondta Iohannis.

Az államelnök úgy vélekedett, hogy az oktatás nem korlátozódhat a megbízható alkalmazottak kinevelésére, hanem ,,jó állampolgárokat” kell nevelnie, akik kellőképpen tájékozottak ahhoz, hogy megértsék a nyilvánosság előtt zajló vitákat, akikben van kezdeményezőkészség és ismerik polgári jogaikat és kötelességeiket.

www.agerpres.ro