Klaus Iohannis levele Viorica Dăncilához

Klaus Iohannis államfő
Klaus Iohannis államfő
Levelet intézett kedden Klaus Iohannis államfő Viorica Dăncilához, kérve a miniszterelnöktől, hogy tűzzék a soron következő kormányülés napirendjére a Nagy-Britanniában élő román állampolgárok helyzetét.


Az elnök levelében rámutat, a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésével kapcsolatos tárgyalások keretében Románia számára a legfontosabb célkitűzés az ott élő több mint 400 ezer román állampolgár jogai és érdekei védelmének biztosítása. Az Európai Tanács által november 25-én elfogadott brexit-megállapodás jelenlegi formájában garantálja a Nagy-Britanniában élő külföldiek jogainak védelmét, a legutóbbi fejlemények azonban – az, hogy a brit parlament halasztotta a megállapodásról szóló szavazást – megkérdőjelezik annak bizonyosságát, hogy elfogadják a dokumentumot. “Ilyen körülmények között a romániai hatóságoknak fel kell lenniük készülve arra, hogy bármilyen forgatókönyv esetén a lehető legjobb feltételeket harcolják ki a Nagy-Britanniában élő román állampolgárok számára” – érvel az államfő.

Iohannis hozzáteszi, amennyiben a brit parlament nem ratifikálja a megállapodást, a romániai hatóságoknak “haladéktalanul törvényhozási és diplomáciai intézkedéseket” kell foganatosítaniuk. “Mindezeket tekintetve véve kérem, hogy tűzzék a kormány következő ülésének napirendjére a Nagy-Britanniában élő román állampolgárok jogai és érdekei védelmének témáját” – írja Iohannis.

Az államfő hétfőn is levélben fordult Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, kérve, hogy küldje el neki a kormányülések napirendjét, majd kedden bejelentette, hogy részt fog venni a kabinet következő ülésein. Rámutatott, Románia ugyan felkészültnek érzi magát az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének ellátására, “de egyáltalán nem lesznek egyszerűek a dolgok”.

“Másrészt a miniszterelnök kinyilvánította együttműködési óhaját, több ízben is együttműködésre szólított fel. Íme, együttműködöm vele és elmegyek a kormányülésekre” – fogalmazott Iohannis kedden Bécsben, a magas szintű Afrika-Európa-fórumra való érkezésekor.

 

www.agerpres.ro