Klaszterek a versenyképesség növeléséért

Klaszterek a versenyképesség növeléséért
Üzleti találkozót tartottak pénteken Félixfürdőn. Az eszmecsere a HURO projektek sorába illeszkedik, s a konkrét projekt a kisvállalkozások versenyképességének növelését célozza.

A vállalkozáok közötti kooperáció célrégiói ebben az esetben Bihar és Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék. Az alapgondolat az volt, hogy a partnerek közös ajánlatokat dolgozzanak ki vendéglátás, ezen belül szállodai szolgáltatások és turistalátványosságok témakörében. Az elképzelés, hogy akik egy hétnyi szabadságra érkeznének, azok kvázi egy „ajándékhetet” is kapnának a projektben résztvevő partnerektől, egy másik turistahelyszínen. Például Félix és Balmazújváros vonatkozásában zajlana ilyen akció, de más helyszínek esetében is. Az érkezők az egy hát alatt két helyszínt kereshetnének fel, azaz kétszeres élményben lenne részük – a látványosságok, a wellness-központok, a fürdőhelyek stb. felkeresése révén.

Klaszteresítés

A gyakorlatba ültetés a két ország szóban forgó megyéiben található hotelek, spa-k együttműködése révén valósul meg. Ezen egységek közös ajánlattal csábítják tehát majd a turistákat. A mostani találkozón a résztvevők megkaphatták a szükséges információkat az üzleti partnereikről, azaz megtörtént a kapcsolatfelvétel. Mindez az úgynevezett klaszter, azaz „helyi sejt” kialakítását és fenntartását eredményezi majd. A klaszter az angol cluster szó magyar fonetikus megfelelője. Olyan cégek gazdasági hálózata, amelyek ugyanabban az ágazatban (előállítók, szállítók, kutatók, szolgáltatók) dolgoznak, illetve azonos ágazatokat fognak össze.

Prezentációk

A Félixen tartott eszmecserén számos témakörben hangzottak el prezentációk, különféle sikeres üzleti projektekről. Például Paróczai Bernadett, egy magyarországi cég képviseletében az észak-alföldi régióban adódó wellness- és aktív pihenési lehetőségeket ismertette. Némethy Róbert, egy debreceni vállakozás nevében arról tartott részletes ismertetőt, milyen megoldásokat dolgoztak ki a termálvízzel való fűtésre, illetve más hasonló megoldásokra Újszálláson, Kiskörén, Hajdúnánáson. A romániai partner-vállalkozók is ismertették különféle projektjeiket. A résztvevők eldöntötték: regisztrálnak egy nemzetközi honlapon, ahol támogatásokért folyamodó gazdasági partnerségi viszonyokat köthetnek. Ez volt a harmadik ilyen egyeztetés, s ezeknek sora folytatódik.

Szeghalmi Örs