Klasszikus zongoraest

Vasárnap este a nagyváradi Szent László római katolikus templomban önálló esten lépett fel Thurzó Zoltán zongoraművész, aki nagyrészt romantikus kompozíciókat adott elő.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából hat szerzeményét szólaltatatta meg Thurzó Zoltán zongoraművész. A  műsor romantikus darabjai között négy Chopin, három Grieg és  egy Robert Schumann kompozíció (az Arabesque) csendült fel. A nagy magyar szerző pompás tecnhikai, művészi megoldásait, sajátos zongorahangját, gyengéd bensőségét, pasztelszinű árnyalatait vagy éppen befele forduló elmélkedéseit, vallomásait, gondolati mélységeit igen hatásosan és érzékenyen hozta felszínre Thurzó Zoltán.

 
Költőiség
 
Zenei élményt jelentett A költői és vallásos harmóniák sorozatának négy zongoradarbja valamint a Vígasztalások és a Schubert átirat is. Kiemelkedő volt a virtuóz technikát igénylő A temetés című kompozíció, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mártírjainak állít emléket. Chopin noktürnjeinek belső monológját, szomorúságot kifejező zenéjét, szélesen ívelő ékesítéseit ugyancsak kifejezően mintázta meg a zongoraművész.  Különösen a Berceuse (Altatódal) zsongító ritmusát, énekszerű dallamíveit mintázta meg igényes technikával. Külön színt jelentetettek a koncerten Edward Grieg lírikus darabjai, amelyek közül hármat hallgattunk meg, a Melódiát, a Nöktürnt és a Tavaszhoz címűeket. A muzika sajátos norvég atmoszféráját, fjordjait, népi zenéjét egyaránt hitelesen, meggyőzően avatta életessé Thurzó Zoltán játékja.
Virtuóz előadás
A romantikus muzsika mellett Kodály Zoltán Hét zongoradarabjából a Székely keserves, a Székely nóta és a Rubato hangzott el. Az 1918-ban írt Székely keserves a zeneszerző gyergyószentmiklósi gyűjtésén alapszik: Sirass engem édesanyám, míg előtted járok…. A Székely nóta is népzenei fogantatású (Az, hol én elmegyek…). A dúsan ékesített Rubato dallamok is, valamint a deklamációk izgatottságát is egyaránt magával ragadóan szólaltatta meg. Az eseményhez kapcsolódik Amaral Vieira brazil szerző (1952-) List Ferencet köszöntő kompozíciója is, melynek címe FL Bayreuth. A szerzemény sajátosan emlékeztet Liszt muzsikájára. Megjegyezzük, hogy a zongoraművész az oltár előtt kiállította Csorján Dezső Liszt portréját, amelyet Székelyhídon kapott ajándékba a zongoraművész. A két órát tartó rendezvényt most is telt ház fogadta. A művész előadása ezúttal is nagy sikert aratott.
 
Tuduka Oszkár