Klasszikus zenei hangverseny

Klasszikus zenei hangverseny
Vasárnap délután a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban folytatódott a Thurzó Zoltán zongoraművész, művészeti vezető nevével fémjelzett Múzeumi hangversenyek-sorozat, klasszikus zenei szerzemények előadásával.

Felvezetőjében a főszervező arra kérte az érdeklődőket: tekintettel arra, hogy advent első vasárnapja van, köszöntsék egymást a béke jelével, s így, közösen próbáljanak ráhangolódni azoknak a zeneműveknek a befogadására, melyek különböző epizódokat, lelkiállapotokat, impressziókat fejeznek ki, az egyiket például a természet ihlette, a másik pedig egy kutyával kapcsolatos.

A rendezvény érdekes színfoltjának bizonyult, hogy elhangzott a váradi Margittai Tamásnak, Thurzó Zoltán egykori padtársának a szerzeménye is, aki jelen volt az eseményen.

Fellépett a csíkszentgyörgyi származású Lukács Zsolt (klarinét) és a székelykeresztúri Szávuly Albert Károly (harsona), akiket természetesen Thurzó Zoltán kísért zongorán. Felcsendült: Kovács Béla: Hommage á Kodály Zoltán; Kodály Zoltán: Kilenc zongoradarab, Op. 3., Nr. 3- Lento; C. M. von Weber: Romanze apassionata harsonára és zongorára; J. Brahms: Első szonáta klarinétra és zongorára Op. 120, Nr. 1 (I., II tételek), Fr. Chopin: Perc-keringő Op. 64, Nr.1, Margittai Tamás: L’Oiseau Bleu (Kék madár) Op. 1 (I., II., III. tételek); E. Sachse: Concertino harsonára és zongorára.

Támogatók: a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Megyei Tanács RMDSZ-frakciója és a Classic Arts Művészeti Egyesület.

Ciucur Losonczi Antonius