Klasszikus zene, filmzene és ruhaköltemények

Klasszikus zene, filmzene és ruhaköltemények
Formabontó zenés est helyszíne volt péntek délután a nagyváradi Városi Művelődési Ház: letűnt korok muzsikája és eleganciája ötvöződött egy alapjában véve mégis modern előadás során.

Az elképzelés, hogy történelmi korszakokat, hangulatokat, művészeti ágakat ötvözzön, már régóta foglalkoztatja Thurzó Zoltán zongoraművészt. „Többször toltam félre ezt az elképzelést, mert mindig valahogy hiányosnak éreztem. Lassan-lassan kitaláltam azokat a fontos pontokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy több művészeti ágat is megvilágítva az előadás mégis egységes maradjon” – mondta el kérdésünkre. Ahhoz pedig, hogy ez létrejöjjön, egy „kristályszerkezetű” felépítésben kellett gondolkodnia, másképp „egyszerű magamutogatássá vált volna az elképzelés”.

Dinamikusan

A pénteki előadás során modern keretben elevenedett fel régi korok zenéje és hangulata. A rendhagyó zongoraest során dinamikusan váltakoztak a zeneszámok, melyek maguk is igen változatosak voltak – szimfonikus zenétől operaáriákon és filmzenén keresztül ismert slágerekig – miközben egyedi ruhakölteményeket tekinthetett meg a közönség, melyek időtlen eleganciájukkal szervesen kapcsolódtak a zenéhez. A hatást fokozta a fiatal modell-lányok, valamint Florin Mircea Ganea basszusénekes színészi játéka, színpadi jelenléte. Az előadás a színpadon és a színpad előtt, a közönség közvetlen közelében zajlott, a zeneszerzők s a zeneművek, valamint az előadók kivetítve is megjelentek. A ruhakölteményeket Szatmári Beáta tervezte, s az elsőként bemutatott, origami jellegű elemeket tartalmazó ruhákkal díjat is nyert korábban, tudtuk meg. A későbbiekben az egyetemista lányok főleg különleges, vagy éppen nemesen egyszerű estélyi ruhákat mutattak be.

Siker volt

Az est Chopin g-moll Balladájával kezdődött, Thurzó Zoltán előadásában, de elhangzottak többek között Yann Tiersen, Henry Mancini művek is, de Elvis Presley Falling in Love című slágere is. A későbbiekben Chopin, Rimszkij Korszakov, Rachmaninov, Beethoven, Mozart művek hangzottak el, s a műsor hatásos színfoltját képezték a Bartók gyűjtéséből származó román népi táncok, de elhangzottak a Love Story és a Titanic filmzenéjéből is részletek. Az utolsó szám Louis Armstrong What a Wonderful World című slágere volt, Thurzó Zoltán és Florin Mircea Ganea előadásában. Míg a műsor legelején hosszú ruhás kislányok szórtak virágszirmokat a nézőkre, a végén konfettik hullottak alá a felállva tapsoló közönségre.

Neumann Andrea