Kizártak egy érettségizőt

Érettségiző diákok a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban. Fotó: Alexandru Nițescu
Érettségiző diákok a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban. Fotó: Alexandru Nițescu
Az érettségi kompetenciavizsgák második, anyanyelvi próbájáról kizártak egy fiatalt a vizsgáról a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban megalakult vizsgaközpontban, mivel mobiltelefonnal ment be a vizsgaterembe, tudatta kérdésünkre Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivő.

Amúgy a múlt heti anyanyelvi próbáról a feliratkozott 528 fiatal közül egy hiányzott. Az első, román nyelvi kompetenciavizsgára pedig 3482 fiatal iratkozott fel, s 46-an közülük nem jelentek meg a felmérésen, tudatta a szóvivő.

A digitális kompetenciák felmérése pénteken kezdődött, majd hétfőn folytatódott, s ma ér véget – erre a próbára 3184-en iratkoztak fel Bihar megyében, idegennyelvi kompetenciájukról pedig szerdán és csütörtökön adnak számot az érettségizők, erre a próbára 3568-an iratkoztak fel.

Hosszabb vizsgaidő

Mint már írtunk róla, négyen az érettségire feliratkozottak közül egészségügyi okokra hivatkozva hosszabb vizsgaidőt kérvényeztek, s ennek nyomán a román nyelv és irodalom próbán tíz perccel több idő állt rendelkezésükre, az idegennyelvi próbákon fél órával több idejük lesz, mint a többieknek, s a digitális felmérésen pedig szintén félórával tovább dolgozhattak, mint a többiek. Az említett fiatalok a Iosif Vulcan főgimnáziumban, az Onisifor Ghibu, a Don Orione, illetve a tenkei Nicolae Jiga iskolákban létesült vizsgaközpontokban érettségiznek.