Kívül tartanák még Romániát

Kívül tartanák még Romániát
Tovább késhet Románia schengeni csatlakozása. Minden egyes alkalommal úgy tűnik, hogy a döntéshozatalra kijelölt újabb határidő eredményt hoz – de végül nem.

 

Nem ért egyet minden uniós állam azzal, hogy az idén tavasszal esedékes, immár sokadik alkalommal döntést hozzanak Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról. Ismét az övezetbe való belépést ellenzők próbálhatják meg akadályozni a két állam integrációját. Elvileg idén márciusban lesz újabb egyeztetés a kérdésről – ám a legújabb hírek szerint lehet, hogy a tanácskozás vége ismét csak halasztást hoz.

Nem szeretik

Mint ismeretes, Románia esetében a korrupció mellett az is a schengeni csatlakozás ellen szól, hogy az elmúlt időszakban egyes politikai erők kvázi destabilizálták az országot a hatalomátvételt célzó manővereikkel. A végül kormányra került USL megítélése rossz Nyugaton, az EU többször, több fórumon jelezte már nemtetszését a pártszövetség több lépésével kapcsolatban.

Minden esetre az EU tagállamainak belügyminiszterei március 7-én fognak találkozni, és az egyeztetésen napirendi pont lesz Románia és Bulgária schengeni csatlakozása is. Brüsszeli források szerint ezúttal Románia miatt lehetséges további halasztás, az itteni politikai helyzetet ugyanis nem megfelelőnek ítélik az EU-ban. Hírügynökségek most Hollandiát emelik ki az ellenzők között, de nem ez az egyetlen ország, amelynek képviselői úgy vélik, hogy a schengeni bővítést jó lenne csúsztatni még. Bolgár hírforrások is úgy tudják, jelenleg a romániai politikai helyzet vetheti vissza a törekvéseket. Emellett az EU elnökségét jelenleg betöltő Írország tudatta már, hogy nem tartja prioritásnak a schengeni övezet bővítését. Lucinda Creighton ír unióügyi miniszter felsorolta a prioritásaikat, ezek között említve például, hogy idén júniusig Szerbiának meg kell kapnia az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. A politikus kiemelte: EU-elnökként támogatják az Unió keleti bővítését – viszont egyáltalán nem említette a prioritások között a schengeni zóna bővítését.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,