Kiváló zongorista lépett fel Váradon

Diószegi Benjámin
Diószegi Benjámin
A Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) által útjára indított koncertsorozat egy újabb alkalmát tartották meg február 13-án. Ezúttal Diószegi Benjámin zongoraművész szólóestjére került sor.

A jelenlevőket Horváth István a PMMC igazgatója köszöntötte, elmondva, hogy a Partiumi Keresztény Egyetemen megtartott szerda esti koncertre ezúttal is sikerült meghívniuk egy fiatal tehetséget, Diószegi Benjámint. Ezt követően Dr. Lászlóffy Zsolt zenei kurátor mutatta be a kolozsvári előadót és ismertette a felhangzó műveket. „A ma este igazi csemege, ugyanis egy olyan fiatalemberrel fogunk megismerkedni, aki nemrég még az iskola padjait koptatta. Ő a húsz éves Diószegi Benjámin, aki fiatal kora ellenére számos verseny győztese már” – mondta el Lászlóffy Zsolt. A fiatal tehetség 2005-től, tehát már nyolc éve folyamatosan versenyekre jár, nem kis sikereket elérve. A kolozsvári Bach-versenyen háromszor volt díjazott 2005-ben, 2006-ban és 2008-ban, emellett több nemzetközi versenyen, olimpiászon is szép helyezéseket ért el. A Carl Filtsch versenyen 2006-ban és 2008-ban harmadik és negyedik díjat kapott, míg a Pro Piano versenyen 2009-ben első díjat és Liszt díjat, 2010-ben pedig különdíjat ítéltek oda előadói kvalitásaiért. Diószegi Benjámin 2010-ben és 2012-ben Magyarországon végzett mesterkurzusokat.

Koncert

Saját bevallása szerint a jelenlegi koncert dobbantás Bécsbe, ugyanis következő időszakban a Bécsi Konzervatóriumba fog felvételizni. „A zongorakoncert műsora a preklasszikusoktól a modern klasszikusokig bezárólag átfogja a zeneirodalom jó néhány évszázadát. A fiatal kolozsvári zongoraművész J.S. Bach, J. Haydn, Beethoven, Chopin, Debussy és Rahmanyinov egy-egy művét adta elő. Diószegi Benjámin fiatal kora ellenére irigylésre méltó technikával és beleéléssel játszotta a műveket, amelyeket sajnos nem annyian hallgattak meg, mint amekkora nézőközönséget a koncert igényessége megérdemelt volna.

Nagy Noémi