Kiválasztották Erdély legjobb pálinkáit!

Kiválasztották Erdély legjobb pálinkáit!
A Vásárhelyi Forgatag és az Erdélyi Pálinka Lovagrend közös szervezésében idén második alkalommal került sor az Erdélyi Pálinka és Párlatversenyre. A zsűri ebben az évben 23 aranyérmet, 17 ezüstöt és 7 bronzot osztott ki a Kultúrpalotában.

Emellett azokban a kategóriákban, amelyekben a vakkóstolásos szakmai zsűrizést követően több pálinka nyert aranyérmet, a zsűri az aranyérmesek közül újrakóstolással kiválasztotta a kategória-győztest, vagyis a Championt. Ennek értelmében 5 Champion-díjat osztottak ki: Székely Titok szilvapálinkájának, Orbók Ferenc törkölypálinkájának, Mátyás József kajszibarack pálinkájának, Székely Titok germensdorfi cseresznyepálinkájának és az Orbán Pálinkafőzde fekete ribizli pálinkájának. A Champion-díjasok, illetve a többi kategória “egyke” aranyérmesei közül a társadalmi zsűri – hiszen idén tíz érdeklődő, amolyan “külsős” is részt vehetett a zsűrizésen – három pálinkát ítélt kiváló minőségűnek, és ezek közül már nem döntöttek, így három Forgatag Nagydíjat ítéltek oda: Mátyás József kajszibarack pálinkájának, az Orbán Pálinkafőzde fürtös meggy pálinkájának és Mátyás József sompálinkájának.

Ugyanakkor a Vásárhelyi Forgatag és az Erdélyi Pálinka Lovagrend közösen úgy döntött, hogy jövőtől a Nagydíjas pálinkához, párlatokhoz az alapanyagot szolgáltató gazdát, azaz a gyümölcstermesztőt is meghívják az ünnepélyes díjátadóra és elismerésben részesítik.

“Már most felhívom az érdeklődők figyelmét, hogy jövőre ismét megszervezzük a versenyt, tehát az idei főzeteikből tegyenek félre egy-egy fél literrel. Arra törekszünk, hogy a 2018. augusztusi Vásárhelyi Forgatagon megszervezendő III. Erdélyi Pálinka és Párlatversenyre a mintákat tavasz végétől, nyár elejétől tudjuk gyűjteni” – fogalmazott Gáspár Botond szervező.